La concessionària de l’heliport assegura que treballa en el projecte executiu i amb avals ambientals

Helinord manté que des de Medi Ambient es va donar l’acord favorable a aspectes com la tala d’arbres i l’estudi d’impacte acústic i el vistiplau per seguir amb el procés des del 21 de febrer, però reconeix que hi ha alguns entrebancs aliens que no se sap d’on venen

Simulació de com hauria de quedar l'heliport posicionat en el seu entorn.
Simulació de com hauria de quedar l'heliport posicionat en el seu entorn.

La concessionària de l’heliport assegura que està treballant en la redacció del projecte executiu de l’equipament aeronàutic en el marc del qual s’està buscant els millors materials i alhora els més sostenibles possibles. I això es fa vist que des del 21 de febrer té el vistiplau, manté Helinord, que controla el 80% de l’UTE adjudicatària de la futura infraestructura, té un acord favorable del departament de Medi Ambient en relació amb la tala d’arbres i l’estudi d’impacte acústic.

Font properes a l’adjudicatària han assegurat que la companyia ha treballat i treballa amb el màxim rigor i transparència, i que va elaborar la proposta d’heliport amb una de les consultores en enginyeria més importants del món en la matèria. S’estan seguint, segons que també han coincidit a afirmar des de l’administració, en aquest cas fonts al tomb del departament d’Economia, els passos establerts en el plec de condicions. Alhora, han admès, això sí, que hi ha cert ‘soroll’ o petits entrebancs aliens en qualsevol cas a la concessionària i que no se sap ben bé d’on venen però que estarien més lligats al moment polític i al clima preelectoral que no pas a una altra cosa.

Una imatge de l'aparcament de Pal.

Relacionat

Sense informes d’impacte ambiental abans de formalitzar el contracte de la concessió de l’heliport

Les fonts consultades properes a la UTE que té l’encàrrec de tirar endavant el projecte mantenen que “no s’ha fet res de qualsevol manera” i que els impulsors de l’UTE sempre han cregut en la necessitat de la infraestructura per al Principat. I des d’aquest objectiu s’està operant buscant “l’equilibri financer” per tal de donar estabilitat a una infraestructura d’abast estatal. En el mateix sentit, Helinord exposa, per exemple quant a l’emplaçament, que s’ha treballat sempre a partir de l’espai delimitat per l’administració, i cap altre.

En relació amb l’impacte mediambiental del projecte, les fonts properes a la companyia consultades i també les del ministeri d’Economia, han recordat que durant l’exposició pública realitzada l’estiu passat ja incloïa un informe exhaustiu però de caràcter previ de 114 pàgines -que en fer la consulta aquest mitjà, una de les úniques quatre consultes que es va fer a l’exposició pública, no estava a l’abast almenys íntegrament encara que sí que hi havien alguns detalls- sobre el qual no hi va haver cap observació.

Simulació del futur heliport.

Relacionat

Dos vols d’anada i tornada al dia tres cops per setmana per començar a operar a l’heliport nacional

Les mateixes fonts han explicat que el 6 de febrer es va entrar l’estudi d’impacte ambiental  complert “amb el projecte executiu de tala d’arbres i l’estudi d’impacte acústic de l’operativa futura”. Segons les fonts properes a la concessionària consultades, aquest informe hauria rebut el vistiplau de Medi Ambient per tal de poder “seguir el procés” des del 21 de febrer d’enguany. Segons les fonts properes al departament d’Economia consultades, seguint el calendari establert, ara s’està conjugant el projecte amb el que exigeix el reglament que estableix l’adopció de mesures quant a l’alteració del terreny en fase constructiva.

Tant fonts oficials relatives al ministeri de Medi Ambient com del comú de la Massana, sense negar que s’està seguint la tramitació pertinent, sí que s’ha assegurat que s’estan acabant d’elaborar els “informes relatius i quan estiguin llestos”, en aquest cas segons que han indicat les fonts governamentals, “el comú de la Massana els haurà d’avalar per junta de govern abans de posar-los a exposició pública”. Aquest darrer extrem també l’han confirmat recentment les fonts comunals consultades, que han afirmat que l’exposició es farà “com es fa en qualsevol projecte”.

Comentaris (17)

Trending