Indignació per la 'milionada' que costa 'The Cloud' i el deficient servei d'Andorra Telecom

Comentaris

Indignació per la \'milionada\' que costa \'The Cloud\' i el deficient servei d\'Andorra Telecom
Indignació per la \'milionada\' que costa \'The Cloud\' i el deficient servei d\'Andorra Telecom

Anunciar que Andorra Telecom invertirà encara dos milions més dels molts que ja tenia previst per construir un edifici com ‘The Cloud’ al tram final d’un estiu en què si una cosa ha fallat al Principat és la telefonia és mala cosa. Les xarxes socials bullen contra la companyia i contra el monumental projecte des que fa uns dies se’n van presentar alguns retocs i l’increment de la dotació pressupostària. No costarà 32 milions. L’edifici i tots els treballs que hi van associats, que haurien d’estar definitivament finalitzats el juliol del 2019, està previst que arribin a costar 34 milions, que aviat és dit. Diversos ciutadans han reaccionat al vídeo promocional del projecte mostrant el seu malestar i convidant la parapública a resoldre les deficiències més que notables que evidencia el servei i a abaratir les tarifes abans d’apostar per propostes faraòniques.

El debat estètic també hi és present. Però queda en un segon pla vistes les crítiques al cost, a la inversió que farà Andorra Telecom per l’edifici que substituirà les actuals dependències que l’operadora té a l’immoble que dóna al bell mig de l’avinguda Meritxell. Des del mes de juny que les interrupcions en el servei, d’una manera o altra, sigui per avaries pròpies o atacs aliens, han estat una costant. I la parapública rarament assumeix responsabilitats i retorna el cost del que costa el servei a l’usuari. I ja no cal parlar dels eventuals perjudicis que en l’era digital pot generar el mal funcionament del servei que té assignat que ha de donar Andorra Telecom, un servei que hauria de tenir una exigència de resultat i no pas de mitjans. D’aquí que l’anunci fet aquesta setmana, maquillant-ho amb el fet que el projecte permetrà esponjar la zona on estarà ubicat l’edifici i, entre altres coses, oferirà un espai públic a peu de carrer de més de 6.600 metres quadrats hagi fet encendre molts usuaris.

Un dels comentaris més repetits que es pot trobar a la xarxa, especialment a Facebook per exemple, quedaria exemplificat amb la frase: “Quant a l’edifici cadascú és lliure d’opinar. El que continua sent una vergonya és la política de preus, la pèssim qualitat del servei i l’atenció al client. Penseu fer alguna cosa al respecte?” En un to i amb uns arguments molt similars es donen la immensa majoria dels comentaris que ha arrencat el vídeo promocional de ‘The Cloud’. “Menys ‘cloud’ i més bon servei amb els ‘quartos’ que us gastareu”. “‘Smart country’ amb talls constants a la xarxa” o “podríem arreglar tots els problemes que tenim amb l’Internet, el 3G, el servei al client, etcètera i no mal gastar amb un edifici que no cal” són altres dels comentaris que van en una línia molt similar.

També hi ha qui barreja conceptes estètics amb cost i necessitat de millora del servei. “En lloc de gastar una milionada en un edifici horrible podríem donar millor servei i més barat.” “Menys edifici i millor servei.” Sobre la construcció exclusivament, hi ha més comentaris favorables que en contra, probablement. Ara, la majoria d’’opinadors’ deixen clar que no és un edifici per la conveniència d’Andorra. “Podríem haver dissenyat quelcom més integrat a l’entorn.” La integració o no és un dels debats més recurrents, també. Cert que hi ha missatges favorables sense més. “És bonic.” “A mi m’agrada.” “És xulíssim.” O “edifici original i espectacular” són alguns dels missatges totalment a favor de l’edifici. Però també hi ha els que clarament es decanten perquè hi hauria d’haver un major respecte a l’entorn. O que no es treu prou rendiment als recursos naturals que com una joia ofereix el país i es vol fer una ‘joia’ al centre de la ciutat a base de carretades de diners. I encara l’enginy que funciona molt sovint: “Ara entenc perquè li diran el núvol; perquè els veïns i els carrers dels voltants no tornaran a veure el sol amb aquest monstre davant.”

Presentació projecte

Les obres pròpiament de construcció de l’edifici s’han d’iniciar, si no hi ha retards, el març de l’any que ve. Durant els mesos que queden es faran desmunts que encara són necessaris i treballs preparatoris. Els detalls tècnics del projecte arquitectònic els va explicar el responsable tècnic del projecte, l’arquitecte Gerard Arias -parella de l’actual secretaria d’Estat de Turisme i Comerç, Neus Soriano, i mà dreta de l’avui ministre d’Administració Pública, Transport i Telecomunicacions i president d’Andorra Telecom, Jordi Alcobé, com a coordinadora d’Economia quan es va decidir tirar endavant ‘The Cloud’. En conjunt, l’edifici ocuparà 17.000 metres quadrats d’espai. S’hauria de poder posar en funcionament parcialment el 2018. I es preveu que l’obra en el seu conjunt finalitzi el juliol del 2019.

Es preveu que en l’edificació s’hi incloguin diversos espais. Des de zones per a la promoció cultural a una ‘plaça interior’ a la cinquena planta o un parc tecnològic. Un dels detalls que es va donar però sobre la qual no hi ha cap mena de base és que ‘The Cloud’ podrà donar feina a 300 persones més enllà dels treballadors d’Andorra Telecom que retornaran a aquest espai una vegada finalitzats els treballs de construcció. De ben segur, els càlculs sobre els llocs de treball que es va explicar que generaria parteixen de l’espai que es pensa guardar per a la ubicació a ‘The Cloud’ d’empreses del sector de la tecnologia. 

Fent una mitjana del nombre d’empreses que es calcula que s’hi puguin allotjar i de la mitjana de treballadors que cadascuna tingui… Però és clar: primer cal veure quantes empreses es traslladaran a l’edifici. Després, quines. Si es tracta d’empreses ja existents que tanquen on siguin ara per canviar d’emplaçament… Vaja, com l’obertura econòmica, que la mitjana de llocs creats no arriba a una persona per societat registrada d’inversió econòmica estrangera.

Comentaris

Trending