Indignació i allau de queixes per les noves taxes de tinença de vehicles dièsel

En alguns casos, el canvi legislatiu impulsat al pressupost del 2019 i que té efectes ara suposa passar a pagar una quota un 126% superior

La venda de cotxes ha experimentat una davallada durant el 2019.
La venda de cotxes ha experimentat una davallada durant el 2019.

Els canvis en la taxa de tinença de vehicles per equiparar el gravamen que s’aplica als vehicles dièsel al que s’empra amb els de benzina estan suposant més d’una sorpresa desagradable per als propietaris en forma d’una important pujada de la quota a pagar. En alguns casos, l’augment és de més del doble. Segons van rebent el gir del rebut, són molts els ciutadans que han expressat la seva indignació, sigui a les xarxes socials, sigui directament personant-se o trucant al servei de tràmits del Govern.

El canvi aplicat es va aprovar fa mesos, però no és fins ara que ha tingut els seus efectes. En concret, es va fer a través del pressupost per a l’exercici 2019. Com que aquest text va entrar en vigor posteriorment al període de liquidació de la taxa, la modificació no s’ha aplicat fins ara. En concret, es va fer servir la disposició final sisena dels comptes, mitjançant la qual es modificava la Llei de foment del vehicle elèctric del 2016.

Aquell text va introduir un nou sistema per al càlcul de la quota de la taxa. Fins llavors es calculava en funció dels cavalls fiscals del vehicle i es va passar a fer-ho fixant-se en les emissions de diòxid de carboni. La voluntat era afavorir amb un cost inferior els menys contaminants. El problema era que no tots els vehicles tenien a la seva carta groga aquesta informació -el mateix inconvenient que s’ha donat, per exemple, a l’hora d’homologar-los per entrar a la Zona de Baixes Emissions de Barcelona-. Per a aquests, es va mantenir el sistema antic.

Amb aquest, es feia servir una fórmula mitjançant la qual es determinaven els cavalls fiscals a  partir de la cilindrada. En concret, es multiplicava expressada en decímetres cúbics per una xifra fixa (1,91), una variable segons el tipus de vehicle (3 si és un turisme, 2,5 si és una furgoneta i 2 pels camions) i una altra variable a segons el carburant. Fins a l’any passat, aquesta darrera dada era d’1 per als vehicles de benzina i només de 0,7 per als dièsel. El resultat d’aquesta operació donava els cavalls fiscals i una taula marcava fins a quatre categories i quotes: menys de vuit (52 euros per als cotxes), entre 8 i 12 (75), entre 12 i 16 (101) i més de 16 (169,50).

La disposició del pressupost el que feia era equiparar la variable del carburant. En tots casos, benzina o gasoli, seria 1. I això suposava que els cavalls fiscals dels vehicles dièsel pujarien. I, per tant, la quota a pagar. La voluntat, i així s’expressava en l’exposició de motius, era “deixar de premiar el vehicle dièsel respecte al vehicle gasolina, en quan al càlcul de la potència fiscal”.

Hi ha ciutadans que expliquen que han passat de pagar 75 euros a 169,50

A efectes pràctics, un exemple fet arribar a Altaveu per una de les afectades. Té un vehicle de 2.926 centímetres cúbics. Amb l’antic càlcul, donava menys de 12 cavalls fiscals. Pagava 75 euros de taxa. Amb el nou, supera els 16 i queda en la categoria més elevada: 169,50. Per tant, un 126%. Amb un altre cotxe, un Volkswagen de 1.900 centímetres cúbics, se salta només una categoria i es passa de pagar 52 euros a 75, 23 més.

Són molts els ciutadans que han expressat, via xarxes socials, la seva indignació per un augment de taxa que consideren exagerat. Ho han fet via xarxes socials, sí; però també queixant-se en persona, sigui presencialment, sigui per telèfon, davant el servei de tràmits de Govern. Les fonts consultades deixen clar que el nombre de queixes que s’estan rebent és força important.

Entre altres coses, es posa en relleu que es tracta d’un canvi que “no s’havia comunicat” i que, en alguns casos, l’augment “és una barbaritat”. Una de les ciutadanes apuntava a Altaveu que “gairebé pago el mateix que l’assegurança”. Altres usuaris parlen obertament de “bogeria” i molts es pregunten si pel fet de pagar una taxa tan elevada el vehicle “contaminarà menys”. Pels comentaris a les xarxes, queda clar que en els propers dies les queixes davant Tràmits aniran a més.  

Comentaris (27)

Trending