Indignació empresarial per l'enèsima avaria d'Andorra Telecom, que afecta unes dues mil IP fixes

Comentaris

Indignació empresarial per l\'enèsima avaria d\'Andorra Telecom, que afecta unes dues mil IP fixes
Indignació empresarial per l\'enèsima avaria d\'Andorra Telecom, que afecta unes dues mil IP fixes

La indignació contra Andorra Telecom entre els sectors empresarials del país ha crescut a marxes forçades aquest matí. L’enèsima avaria que deixa professionals de diversos sectors sense poder operar durant hores via Internet ha estat, segons que ha pogut constatat l’Altaveu, la gota en un vas que fa dies que vessa. L’enuig extrem és tant per l’avaria en sí com per la gestió que la parapública fa de les crisis, “informant només quan aparentment tot ja s’ha solucionat i d’una manera com si no hagués passat res”. L’avaria que s’ha començat a notar ja de matinada i ha afectat essencialment abonats d’Andorra la Vella i Escaldes amb IP fixa hauria causat perjudicis a uns dos mil clients. Òbviament, la companyia calla sobre la satisfacció de possibles danys i perjudicis.

En algunes llars, l’efecte de l’avaria ja es va començar a notar poc després de la mitjanit. La situació s’ha agreujat quan a primera hora d’aquest matí s’ha iniciat l’activitat econòmica. La impossibilitat d’operar amb Internet ha causat desesperació. A més, molts dels abonats afectats són del centre comercial, fet que ha afegit més perjudici a tot plegat. Botiguers i altres professionals que pretenien cobrar les seves vendes o serveis via TPV no han pogut, perdent vendes i, fins i tot, algun client, més enllà de la pobra imatge donada. I quan els clients són turistes, “no els val que els expliquis que la situació no depèn de tu, que és de la companyia telefònica. No entenen res. De fet, el client no ho entén però nosaltres tampoc. No és la primera vegada que passa. Les avaries greus cada vegada sovintegen més i les solucions que es plantegen no resolen res. Qui assumeix el dany que tot plegat ens causa? Quan demanes, tothom fa silenci”, ha explicat un dels empresaris afectat.

A través de les xarxes, i en concret de Twitter, Andorra Telecom ha informat a mig matí que hi havia una “incidència servei Internet afectació clients IP fixa. Estem treballant per solucionar-ho. Disculpeu les molèsties”. Poc després de la 1 de la tarda, la parapública ha emès una nova piulada en què s’informava que “la incidència d’accés a Internet ha quedat resolta. En cas de no tenir connexió, reinicieu el router”. I tot lamentant les molèsties, es posava a disposició el 115 per a donar més informació. Poques estona abans que es comuniqués la resolució de la incidència, el director de relacions amb el client de la parapública, Josep Vilana, ha informat en el marc d’una de les múltiples rodes de premsa publicitàries que fa la companyia, de l’afectació de l’avaria.

Vilana ha explicat que Andorra Telecom està treballant des de fa unes setmanes en el canvi progressiu de la plataforma que facilita el servei internauta al país i que durant la matinada s’ha fet una intervenció que, tot i estar prevista, no ha funcionat com calia esperar i ha començat a donar problemes. Vista la incidència, segons que ha explicat el responsable de la relació amb els clients, s’ha fet marxa enrere en la intervenció efectuada per intentar restablir el servei, fet que s’hauria anat produint de forma gradual. Ha estat Josep Vilana qui ha quantificat en uns dos milers els afectats per la incidència i ha evitat pronunciar-se sobre eventuals compensacions escudant-se en què primer cal resoldre l’avaria i després, avaluar-ne els motius i l’impacte.

Alguns empresaris i experts en telecomunicacions han lamentat les reiterades avaries i han posat de manifest el fet que Andorra Telecom no doni més rellevància a Internet que a la telefonia fixa. I s’han aventurat a pronosticar que “l’afany” de la parapúbica “per voler matar el coure” l’únic que comportarà “serà més problemes i dificultats”. Alhora, diverses fonts, també de l’òrbita política, han lamentat que els canvis que s’han produït arran de la transformació de la parapública en SA -que no qüestionen quant a la transformació en sí- hagin suposat un increment de l’opacitat respecte d’allò que es trama en el consell d’administració de la parapública, íntimament lligat a dirigents polítics i amb un pes tècnic molt poc important. També s’han criticat, encara que moderadament, algunes de les inversions fetes darrerament (el ‘call center’, per exemple) i el fet que els beneficis de la parapública es vagin destinant any rere any des que mana DA a Prat de la Creu a maquillar els dèficits anuals.

Comentaris

Trending