Identifiquen un fàrmac capaç de bloquejar els efectes del coronavirus

El tractament elaborat per un equip internacional ha demostrat la seva eficàcia en minirronyons generats a partir de cèl·lules mare humanes

Investigadores de l'l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC).
Investigadores de l'l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC).
Investigadors de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), en col·laboració internacional, han identificat un fàrmac capaç de bloquejar els efectes del SARS-Co-V2, origen del coronavirus. El tractament es prova en 200 pacients amb covid-19 després de demostrar la seva eficàcia en minirronyons generats mitjançant tècniques de bioenginyeria a partir de cèl·lules mare humanes. L'estudi s'ha publicat  a la revista Cell.

S’ha desxifrat com el virus interacciona i infecta les cèl·lules del ronyó i s’ha identificat una teràpia dirigida a reduir la seva càrrega viral. Segons els investigadors, l’ús d’organoides permet reduir “dràsticament” el temps que es destina a provar un nou medicament en humans. Publicacions recents han demostrat que per a infectar una cèl·lula, els coronavirus utilitzen una proteïna, denominada S, que s’uneix a un receptor de les cèl·lules humanes denominat ACE2 (enzim convertidor d’angiotensina 2).

Aquesta unió s’ha detectat com a porta d’entrada del virus a l’organisme i per això evitar-la podria construir una possible diana terapèutica. Seguint aquesta estratègia, els investigadors s’han centrat en entendre el paper del receptor ACE2 en organoides humans perquè mimetitzen en pocs mil·límetres moltes de les característiques del òrgans reals. L’estudi proporciona nous coneixements sobre aspectes clau del SARS-CoV-2 i les seves interaccions a nivell cel·lular, així com sobre com el virus pot infectar els vasos sanguinis i els ronyons.

A més del pulmó, aquest receptor també s’expressa en altres teixits, entre els quals hi ha el cor, els vasos sanguinis, l’intestí i els ronyons, cosa que explicaria la disfunció multiorgànica que s’observa en els pacients infectats. El fet que aquest receptor s’expressi fortament en els ronyons i que el virus es trobi en l’orina, és el que ha portat els investigadors a utilitzar organoides renals com a model de prova.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending