Higini Cierco declara per escrit a la Batllia que ni el Grup Cierco ni BPA no van ser mai accionistes de Landstreet

Comentaris

Higini Cierco declara per escrit a la Batllia que ni el Grup Cierco ni BPA no van ser mai accionistes de Landstreet
Higini Cierco declara per escrit a la Batllia que ni el Grup Cierco ni BPA no van ser mai accionistes de Landstreet

L’accionista majoritari de Banca Privada d’Andorra (BPA) fins a la nacionalització del banc, Higini Cierco, ha declarat aquest matí en el marc de la causa Landstreet, una de les causes associades al denominat ‘cas BPA’ i que, en aquesta ocasió, investiga un suposat frau a la Seguretat Social més altres delictes com ara administració deslleial o falsejament de comptes. Cierco, que ha comparegut en qualitat d’inculpat i ha declarat per escrit tal i com ho permet el Codi de procediment penal i ha confirmat en el Tribunal Constitucional en diferents sentències, explica en la seva declaració escrita, segons una comunicació del Grup Cierco, que ni BPA ni cap integrant de la família no van ser mai accionistes de la societat investigada i que tampoc tenia ell cap vincle amb la gestió ni l’operativa de Landstreet.

Tècnicament, la compareixença de Cierco ha durat uns pocs minuts i ha servit per entregar un escrit de dues pàgines i mitja en què es posen de manifest, essencialment, per exemple, que els darrers mesos del 2006 o primers del 2007 la direcció general de BPA va informar el comitè executiu de la voluntat de constituir o adquirir una societat per poder gestionar actius i fons dineraris. La societat, segons la declaració a la qual es remet l’esmentat comunicat, hauria quedat sempre sota el control accionarial del director general de l’entitat, Joan Pau Miquel, i que comptaria també amb dos altres socis (Javier Escoda i Daniel García), “persones d’una gran solvència en el camp financer”. 

L’esmentada societat, en virtut d’un contracte d’assessorament de carteres signat amb BPA i BPA Fons, va gestionar el fons Dolphin Equities. Aquest producte va generar un excel·lent rendiment o com es diu en la declaració: “Més enllà del que era previsible, l’operativa va ser un èxit i va generar importants beneficis per a totes les parts implicades.” Higini Cierco tenia coneixement que Landstreet, a títol de mandatari i per compte i ordre de BPA, efectuava diversos pagaments que “havien de ser tractats amb discrecionalitat i confidencialitat”. Aquesta activitat estava totalment delegada al director general del banc, que des del 2004 tenia poders per fer-ho limitats a una certa quantia. 

En la declaració escrita lliurada a la batlle instructora, Canòlic Mingorance, també es posa de relleu que el consell d’administració de BPA no aprovava les quanties de les despeses. Tots els pagaments realitzats a través de Landstreet i fets per compte i ordre de BPA figuren en la comptabilitat del banc, que mai no va pretendre ocultar res. L’esmentada comptabilitat ha estat auditada en tot moment per consultors interns i externs de primer nivell internacional. 

Finalment, i sobre l’abonament que va rebre Higini Cierco de Landstreet de 648.500 euros, l’accionista majoritari de BPA ha remès la batlle instructora a un altre escrit tramès el 7 de març passat, quan es van dictar el bloqueig de comptes. Dit escrit està acompanyat de diversa documentació com ara certificats notarials i altres. L’abonament corresponia a l’amortització d’un deute derivat d’un préstec a Joan Pau Miquel. Higini Cierco havia avançat, segons es recorda en el comunicat, uns diners al director general de BPA perquè aquest, a títol personal, individualment i lliurement, pogués adquirir un paquet accionarial del banc al Grup Júlia.

Comentaris

Trending