La reclamació més unànime de tot el personal sanitari, que és el que està sent més castigat pel virus, és que tothom, per poc que pugui, es quedi a casa. I el poc que pugui ha de ser obligatori. Que només surtin de casa aquelles persones que hagin d’acudir a cobrir un lloc de treball essencial, bàsic per al manteniment de la resta de personal. Sinó, res de res, a estar-se a casa, que això és el que hauria de produir, de generar, suposadament, el decret governamental.
“Tot l’esforç que fem no pot ser malmès perquè alguns ciutadans facin actuacions incíviques”, clama el titular de Salut, que recorda que la legislació vigent permet sancionar certs comportaments indeguts
Jover ha explicat que de les 9.456 activitats econòmiques registrades al Principat, a partir d’aquest dimecres han d’estar totalment tancades 4.662, que són el 49%; 3.091 activitats (33%) hauran de garantir serveis de guàrdia tot i que els establiments estiguin tancats; i 1.703 activitats (18%) estaran oberts. En principi, es tracta de serveis essencials, els que poden només obrir. Fins i tot l’administració rebaixa la seva activitat a serveis de mínims. Per interposar una denúncia a la policia, per exemple, i per assegurar-se que es podrà fer sense problemes, és preferible primer trucar telefònicament.
El discurs del ministre portaveu, reforçat també per les proclames del titular de Salut, Joan Martínez Benazet, han estat molt clares. Menys ho és en alguns aspectes el decret publicat i encara menys es pot donar per fet, per exemple, que no es permetin acomiadaments. En tot cas, després de l’afirmació de Jover que “demà ha de fer la sensació que el país ha d’estar aturat”, el responsable de Salut ha indicat que de cap manera pot ser que “tot l’esforç que fem no pot ser malmès perquè alguns ciutadans facin actuacions incíviques”.
En aquest sentit, Martínez Benazet ha recordat que la Llei de sanitat pública pretén que es puguin sancionar alguns comportaments que es puguin considerar “atemptats contra la salut pública”. “Siguem molt responsables”, ha advertit el ministre. Jover, que ha explicat que s’ha obert un expedient sancionador perquè en una benzinera s’estava duent a terme activitat comercial més enllà de la permesa, també ha assegurat que a partir d’aquest dimecres, les mesures de control seran molt més estrictes per garantir que el tancament de país és real.
La redacció del decret governamental en relació al tancament de la construcció pot obrir algunes vies d'escapament que l'administració haurà de controlar molt bé
La construcció, però, tindrà vies escapatòries. En el decret governamental publicat al BOPA s’hi diu que “les obres de construcció que en el moment d’entrada en vigor d’aquest decret no puguin procedir al tancament immediat per motius de seguretat, han de sol·licitar de manera justificada l’autorització al ministeri d’Ordenament Territorial, a través de l’Associació de Contractistes d’Obres d’Andorra (ACODA), precisant el dia del tancament efectiu”. Caldrà veure, doncs, com s’interpreta tot plegat.
Explotacions agrícoles i fabricació de begudes alcohòliques, en dur-se a terme majoritàriament a l’aire lliure, poden obrir. Electricistes, fontaners i professionals d’una naturalesa similar han de garantir una guàrdia, igual que tallers mecànics i comerços de ferreteria, pintura i bricolatge. Les immobiliàries, els advocats, els metges d’especialitats no directament vinculades amb la cobertura de la pandèmia actual o els arquitectes, entre molts d’altres, també hauran d'estar de guàrdia igual com les botigues de reparació d’informàtica. Les línies d’autobús intern també redueixen la seva freqüència de pas.
Llei òmnibus
Eric Jover ha explicat també que es continua treballant en l’elaboració de la llei òmnibus per fer-la el màxim de consensuada, també amb totes les forces de l’arc parlamentari. Per tant, no ha donat gaire detalls més de les mesures econòmiques que incorporarà i totes aquelles referències que n’ha fet han estat molt vagues, sense concretar. Al ministre portaveu se li ha demanat per dues de les qüestions que durant aquesta jornada de dimarts s’han posat sobre la taula. Els Fons Públic de Solidaritat Nacional sol·licitat pel Partit Socialdemòcrata (PS) i l’exigència de la Unió Sindical perquè es fixi per llei que no es puguin fer acomiadaments.
Jover descarta pràcticament el fons de solidaritat reclamat pel PS i capeja sense aclarir res la demanda de l'USd'A perquè es garanteixin per llei tots els llocs de treball
La primera qüestió, la sol·licitada pel líder parlamentari socialdemòcrata, pràcticament l’ha descartat. La segona l’ha capejat com ha pogut per no garantir res. Pere López ha demanat dotar amb 200 milions un fons que contribueixi a ajudar de manera global tots els integrants de la societat andorrana. Jover diu que la proposta del Fons Públic Nacional de Solidaritat és un tema de capitalització que ja està orientat per Govern amb els crèdits tous. I ha recordat que està en curs la contractació d’una pòlissa de crèdit de 50 milions d'euros.
En relació amb la petició per tal que no s’acomiadi ningú feta per l’USd’A, Jover l’únic que ha vingut a dir és que “el Govern estarà al costat dels ciutadans” i que es garantirà que els treballadors rebran el salari. També que “aquesta baula més feble”, referint-se als assalariats, “serà preservada”. Però també que hi haurà d’haver corresponsabilitat entre totes les parts. De propietaris, d’empresaris, d’administració… i també dels treballadors, als quals, més enllà de garantir-los el salari no ha garantit res més.
LLEGEIX EL DECRET GOVERNAMENTAL AQUÍ
Comentaris (7)