Goyache i Vázquez de Lapuerta, dos dels (pocs) nous clients de Vall Banc

Comentaris

Goyache i Vázquez de Lapuerta, dos dels (pocs) nous clients de Vall Banc
Goyache i Vázquez de Lapuerta, dos dels (pocs) nous clients de Vall Banc

El conseller delegat de l’Agència estatal de Resolucions d’Entitats Bancàries (AREB) i també president de Vall Banc, César Goyache, i el conseller delegat de Vall Banc i alhora administrador únic de Banca Privada d’Andorra, Fernando Vázquez de Lapuerta són dos dels pocs nous clients que ha fet el banc pont d’ençà de la seva posada en marxa. 

Altres membres de l’equip directiu del banc que no procedeixen de BPA i, en conseqüència, tampoc tenien compte en aquella entitat, també haurien esdevingut dipositants a Vall Banc, entre d’altres coses perquè serà en aquest o en aquests comptes on percebran la nòmina. Fins que el banc pont no ha estat operatiu, la retribució dels alts càrrecs de l’AREB es feia per via de la primera entitat financera del país.

Segons les diferents fonts consultades, la captació de clients és minsa i, en canvi, els dubtes que es queden sense resposta són molt més nombrosos. Tampoc no és excessiva la sortida de dipòsits. En aquest cas, per les limitacions que hi ha. Moltes operacions no es poden fer per manca de corresponsals o dipositaris. I sense un horitzó clar de quan es pot resoldre la situació. 

En aquest sentit, les fonts han remarcat que sols es pot operar a través d’una contrapart (BBVA) i encara només amb euros. Es dóna el cas que tant Goyache com Vázquez havien ocupat en el passat diverses responsabilitats en l’entitat espanyola presidida per Francisco González. Vall Banc, on diferents gestors ja han anunciat la seva intenció de plegar vist que la situació quant a la relació amb els clients no millors perquè a molts d’ells no se’ls pot resoldre allò que demana, estaria treballant per obtenir altres corresponsalies i poder operar amb altres divises.

L’esmentat Vázquez de Lapuerta, que va aterrar al Principat procedent de Novacaixagalicia, està pràcticament confirmat, segons les fonts, com l’home fort de Vall Banc també a partir del moment que n’agafi el comandament JC Flowers. No obstant això, encara hi ha molts serrells per tancar i no està clar encara ni com ni quan es pot acabar formalitzant l’operació. El fons voltor americà hauria de contribuir a desencallar la qüestió de les corresponsalies i els dipositaris, segons les pretensions dels òrgans públics andorrans que estan tutelant tot el procés.

Les auditories de PwC a BPA

Feina també hi ha i molts dubtes a l’’antiga’ BPA. Els clients que no han aconseguit assolir el títol de transferibles s’acosten amb certa assiduïtat a les oficines del banc intervingut per demanar i, quan és el cas lliurar, la informació i la documentació que se’ls requereix per aconseguir superar la revisió que encara avui estan fent auditors de PricewaterhouseCoopers (PwC). Tampoc en aquest cas les instruccions són gaire clares i en canvi, sí que diversos clients, segons les fonts consultades, es troben amb què hi hauria documentació que s’ha extraviat perquè es torna a requerir quan ja s’havia entregat. 

Una altra circumstància que també s’opta a alguns clients és el fet que hi ha diversos bancaris que estan prestant serveis per les dues entitats, tant per BPA com per Vall Banc. El volum de consultes i gestions que es fan a BPA és força notable, segons les fonts, que han assegurat que no està clar on s’hauran d’adreçar a partir del mes de setembre o si sols operarà l’oficina del carrer de la Unió d’Escaldes. En principi, a final d’agost hauria de deixar de ser operativa la sucursal que BPA tenia i té encara al carrer Prat de la Creu.

Comentaris

Trending