Govern va ocultar al Consell General que el concurs de la bicicleta elèctrica estava recorregut

L’executiu fa unes setmanes va desestimar un recurs administratiu de la segona empresa licitant que ja apuntava algunes de les anomalies que van denunciar els liberals davant l’hemicicle

-
-
El Govern ja estava al corrent, la setmana passada, de les presumptes irregularitats que hi ha al tomb de la concessió del suposat servei públic de bicicleta elèctrica. Quan el ministre de Finances, Jordi Cinca, va suposadament mostrar-se sorprès per tot un seguit d’anomalies que va denunciar el conseller liberal Jordi Gallardo en el marc de la defensa d’una reserva d’esmena a la cambra parlamentària i l’endemà, el portaveu governamental, va assegurar que els serveis jurídics  analitzarien la situació tot era façana: el Govern havia desestimat uns dies abans un recurs administratiu presentat per l’altra empresa que es va presentar al concurs. I aquest recurs ja posava sobre la taula un bon reguitzell de coses rares en relació a aquella adjudicació.

Molt probablement, el projecte per posar en marxa un servei de bicicleta elèctrica especialment a les parròquies centrals podria quedar en l’aire. Liberals ja va avisar que si no es deixava sense efecte el plurianual que explicita el pressupost ara ja aprovat per aquest 2018 -130.000 euros anuals durant deu anys- es veuria obligat a demanar tota la documentació relativa a l’esmentada concessió. Gallardo va fer una exposició al Consell General en què deixava entreveure molts dubtes legals sobre la idoneïtat de la fórmula triada per adjudicar el servei a la societat Montre. Fins al punt que el parlamentari va denunciar que l’executiu havia hagut de recórrer a articles de tres lleis diferents -inclosa una aprovada el 2008 expressament per poder finançar obres públiques- per poder bastir jurídicament el sistema d’adjudicació.

L’exposició de Gallardo va suposadament sorprendre molt el ministre Cinca, que va assegurar no estar en condicions durant la sessió parlamentària de poder oferir depèn quines respostes perquè no disposava de les dades. L’endemà, el titular de Finances va deixar entreveure que el gabinet jurídic governamental estudiaria el cas. Però resulta que l’afer ja està sent analitzant atès que segons ha pogut saber l’Altaveu, el Govern ja ha emès una resolució desestimatòria -firmada pel secretari general, Jordi Casadevall- en relació a un recurs promogut per l’altra empresa que pretenia la concessió i que ja apuntava algunes de les anomalies.

Justament, l’existència d’aquest recurs, que podria acabar davant la Justícia, podria haver estat un dels motius pels quals des de Montre hi hagués certa pressa a aconseguir nous accionistes. I, probablement, que alguns dels actuals en puguin sortir. L’Altaveu ja va avançar que assessors jurídics vinculats a accionistes de l’empresa adjudicatària hauria contactat amb empresaris del país per oferir-los la possibilitat d’entrar a la societat i participar d’un projecte a parer seu molt interessant i que pot esdevenir un molt bon negoci. En tot cas, només el Govern -en el projecte també s’hi han implicat els comuns- assegura una injecció d’1.300.000 euros en deu anys.

Totes les anomalies denunciades en seu parlamentària pels liberals han caigut com una galleda d’aigua gelada al departament d’intervenció del Govern. Segons diverses fonts governamentals, en l’àrea depenent del ministeri de Finances hi hauria un mal ambient notable. Tot el ‘muntatge legal’ es va establir i es va validar des de la intervenció general. Però a l’hora de firmar la documentació, per una qüestió d’abstenció vist que la interventora general té vincles amb l’accionariat de Montre, es va passar a un interventor delegat. Una vegada sorgits els dubtes públicament, el malestar s’hauria fet patent. La concessió és molt probable que, d’una manera o altra, acabi davant els tribunals.

-

Relacionat

El projecte de la bicicleta elèctrica s’electrocuta

Comentaris

Trending