Govern treu ferro al 'cas Gibraltar' i reitera la voluntat de preservar l'acord duaner

Comentaris

Govern treu ferro al \'cas Gibraltar\' i reitera la voluntat de preservar l\'acord duaner
Govern treu ferro al \'cas Gibraltar\' i reitera la voluntat de preservar l\'acord duaner

Ni el ‘cas Gibraltar’ és tan sonat ni cal estar explicant a tot hora l’evolució de la negociació sobre l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE). Aquest ha vingut a ser el missatge donat pel ministre de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca, en la roda de premsa posterior a la reunió del gabinet ministerial. Cinca ha tret ferro a la polèmica per la firma d’una declaració proGibraltar també espanyol i ha reiterat que l’objectiu en el marc de l’acord amb la UE és mantenir l’acord duaner fil per randa.

Cinca afirma que davant una eventual proposta alternativa que haurien plantejat els negociadors europeus i que, segons el ‘Diari d’Andorra’, podria passar per mantenir l’actual estatus deu anys més i llavors avaluar l’impacte econòmic que té el tabac abans de prendre noves decisions, “no podem anar posant les propostes” a l’opinió pública cada vegada que es posen sobre la taula. No obstant, el ministre ha remarcat el de sempre. Que l’objectiu és mantenir les especificitats. Que “el punt de sortida és mantenir el contingut íntegre de l’acord duaner” i el repte és que el resultat final permeti “acostar-se al màxim als objectius prioritaris” amb “transitorietats llargues” o els mètodes que s’escaigui.

El ministre portaveu ha restat ferro a la firma d’un text en què Espanya demana poder compartir la sobirania de Gibraltar amb el Regne Unit, una petició que es va signar durant la cimera iberoamericana que va tenir lloc a Colòmbia. Jordi Cinca ha llegit el contingut de la declaració per mostrar que no n’hi hauria per tant perquè “no deixa de ser una reemissió d’allò que ve dient les Nacions Unides”. O sia, que el que feia la declaració de Cartagena d’Índies és “que es prengui nota d’allò que Espanya va dir a l’ONU” i que, a parer del ministre, es fa a partir d’un text “molt curós”.

Vall Banc i successor d’Alcobé

El responsable ministerial també ha estat consultat sobre el possible relleu del dimissionari ministre d’Administració Pública, Jordi Alcobé, i per les limitacions amb les quals encara opera Vall Banc. A Cinca li ha traït el subconscient i ha introduït el ministre d’Educació, Eric Jover, que l’acompanyava en la compareixença, com si es tractés d’Alcobé. No està definit el recanvi del ministre dimissionari ni, per ara, distribuïdes les funcions que duia a terme. Cinca ha assegurat que no s’ha plantejat recuperar l’àrea de Funció Pública que ja havia dirigit la passada legislatura.

Sobre el tracte que s’està dispensant als clients de Vall Banc, el titular de Finances diu que el Govern no s’hi pot posar perquè l’entitat controlada per JC Flowers és un operador més que actua sota “el marc legal igual que la resta d’entitats financeres” i que, cadascuna, dins de les seves possibilitats, ofereix la política comercial que considera més escaient. Sobre les limitacions que encara hi ha per accedir a la renda variable i a l’operativa en dòlars, Cinca ha explicat que “el desig meu” és que tan aviat com sigui possible se solucioni aquest greuge. El titular de Finances ha assegurat que s’han anat fent passos com en altres qüestions. I que les limitacions són “el reflex d’una situació molt complexa. Tan de bo tot fos més ràpid”.

Comentaris

Trending