Govern proposa mesures a corre-cuita per complir amb l'agència antidopatge

Comentaris

Govern proposa mesures a corre-cuita per complir amb l\'agència antidopatge
Govern proposa mesures a corre-cuita per complir amb l\'agència antidopatge

El Govern presenta a corre-cuita les mesures que preveu implantar per salvar els mobles davant l’Agència Mundial Antidopatge (AMA). L’organisme internacional ha suspès el Principat en matèria de dopatge. De fet, el comitè europeu de l’AMA ja havia advertit a l’estiu els responsables governamentals de la situació. I dels reiterats incompliments d’Andorra en matèria de dopatge. Finalment, en una reunió a Colorado la junta del patronat que dirigeix l’AMA ha situat el Principat al costat de cinc països més, entre els quals el cas de Rússia és el més sonat, que no respecten la normativa. Els incompliments són de naturalesa molt diferent, això és cert. 

L’AMA reclama que Andorra tingui una llei específica per combatre el dopatge en l’esport, mentre que el Govern pretenia donar compliment a les exigències internacionals a partir d’una modificació de la Llei de l’esport. I això va quedar clar que no seria ben rebut per l’agència mundial. Però es dóna el cas que fins avui no hi ha hagut ni una cosa ni l’altra. I va deixar clar els delegats europeus de l’AMA -membres del Consell d'Europa- que el Principat s’arriscava a veure com no podria organitzar cap competició esportiva d’alt nivell internacional (com les proves d’esquí o els mundials de bicicleta de muntanya) si no es posava les piles en matèria d’antidopatge. L’expressió va ser usada gairebé fil per randa. 

En una reunió celebrada a Colorado Springs, la junta del patronat que dirigeix l’AMA ha declarat aquest dimecres a la nit que hi ha sis països signataris dels compromisos antidopatge que no els respecten. El que més enrenou ha aixecat és el cas de Rússia. Però pràcticament al seu costat també hi ha el Principat. Així ho posa de relleu una comunicació oficial de l’esmentada agència. Davant de l’evidència, la ministra responsable d’Esports, Olga Gelabert, i el secretari d’Estat de la matèria, Jordi Beal, han hagut de comparèixer per explicar-se i anunciar el seu propi full de ruta. I així mirar de rebaixar la pressió posada per l’agència internacional. Finalment, hi haurà llei específica antidopatge. I es tramitarà per via d'urgència. L'objectiu continua sent, com ja ha explicat l'Altaveu, enviar-la al Consell General abans de final d'any per tal que, de pressa i corrent, estigui aprovada abans del 16 de març, que assegura el Govern que és quan l'AMA exigeix que sigui efectiva.

La reunió de l’agència internacional celebrada els darrers dies ha servit per reforçar el compromís internacional en la lluita contra el dopatge en l’esport. Com a resultat clau de la reunió, l'AMA ha acordat fer més forts els controls independents i els compliments de les normatives. La funció reguladora s’ha anat implementant a través d’un Comitè de Compliment que ha dut a terme diverses revisions durant l’any en curs, donant així sortida a una de les recomanacions de l’informe de la comissió independent de l’AMA. El resultat indica que hi ha sis països signataris dels compromisos en matèria de dopatge que per motius diversos no els estan complint. I el primer que cita la nota oficial de l’agència és el Principat. Sis països que “no compleixen amb el Codi Mundial Antidopatge amb efecte immediat”. “Es considera que les organitzacions nacionals antidopatge d’Andorra i Israel no tenen aquest 2015 el codi de normes compatibles amb la seva plaça”, diu la comunicació.

L’agència afegeix que “Argentina, Bolívia i Ucraïna també han estat declarades no conformes com a resultat de l'ús de laboratoris no acreditats, una acció prohibida en virtut de les normes mundials contra el dopatge en relació amb l'anàlisi de mostres de sang i orina”. L'Agència Antidopatge de Rússia (Rusada) també ha estat declarada com a no apte. Aquesta decisió segueix una recomanació clau de la comissió independent, que va concloure la seva investigació advertint, la setmana passada, sobre el dopatge generalitzat en l'atletisme rus, fet que comportarà que els atletes d’aquell país probablement no puguin participar en els propers Jocs Olímpics.

El president de l’agència mundial, sir Craig Reedie, ha estat molt clar en el discurs de clausura de les reunions que s’han fet fins aquest dijous a Colorado. “El missatge final de la reunió de la junta de la fundació AMA és clar: ara hi haurà major èmfasi en l'enfortiment del treball de compliment de manera que totes les organitzacions antidopatge a tot el món són responsables d'oferir programes antidopatge sòlids”. I Andorra no els té. De fet, fa pràcticament set anys, segons les fonts consultades, que el Principat està fora dels paràmetres internacionals. I aquest estiu, el comitè europeu de l’AMA va dir prou. El ministeri d’Esports n’és del tot conscient.

I és conscient que proves que han portat milers d’esportistes (i de visitants) els darrers anys podrien no celebrar-se si el país no es posa les piles. I és que producte dels incompliments en matèria de dopatge hi podria haver la imposició per part dels màxims estaments esportius internacionals de prohibir la celebració de proves esportives d’ordre mundial al Principat. Aquesta seria la ‘sanció’, segons que han indicat les fonts consultades. Encara no fa gaire dies, la ministra de Cultura i Esports, Olga Gelabert, hauria mostrat la seva disposició a entrar abans no acabi l’any les modificacions legislatives necessàries per adequar la normativa andorrana al que exigeix la regulació internacional. I aquest seria ara el compromís vist que l’amenaça de l’AMA ha arribat massa lluny. Hi ha tot un seguit d’estructures que s’haurien de crear per llei segons la normativa internacional i que ara per ara no hi són. L’advertència verbal feta a l’estiu durant la visita dels representants del comitè europeu ha pres ara molta més força després que es faci pública i notòria la llista dels sis països que queden al marge del compliment.

De fet, Gelabert i Beal han confirmat gairebé fil per randa l'avançat per l'Altaveu. Els dos dirigents en matèria de política esportiva han mostrat aquesta tarda la seva sorpresa pel fet que l'AMA hagi suspès Andorra quan, suposadament, hi havia el compromís governamental de fer els deures abans de final d'any. Però la ministra també ha admès que els incompliments venien de lluny. Igual com les advertències. El secretari d'Estat ha reconegut també que les competicions ja atorgades en principi no estan en perill. Però que si s'hagués de negociar l'organització d'alguna nova prova, hi hauria serioses dificultats, si no directament algun vet, perquè Andorra pogués assolir l'èxit. Això sí, tant l'una com l'altre han deixat clar que no té a veure el cas de Rússia amb el d'Andorra.

Comentaris

Trending