Govern preveu ingressar més de 10 milions d’euros a través de les 17.100 declaracions de la renda que espera

La recaptació per IRPF pressupostada supera els 30 milions d’euros, Finances estima que ingressarà aquest 2019 més diners que els percebuts durant l’any passat

El ministre de Finances en funcions, Jordi Cinca, i el director del departament de Tributs, Albert Hinojosa, durant la compareixença.
El ministre de Finances en funcions, Jordi Cinca, i el director del departament de Tributs, Albert Hinojosa, durant la compareixença.
El departament de Tributa espera rebre, fins al 30 de setembre, 17.100 declaracions de la renda que, en el seu conjunt, entre les positives, les negatives i les neutres, deixaran per a les arques governamentals més de deu milions d’euros. És clar que aquests diners no són els únics que l’Estat ingressa per IRPF. Les declaracions no són res més que la regularització. Cada mes, via nòmina, ja es retenen uns diners. En conjunt, el Govern espera que aquest impost que grava directament les rendes del treball deixin aquest 2019 més de trenta milions a la caixa estatal. Més del liquidat durant el 2018.

La campanya de declaracions sobre l’IRPF es va iniciar el primer d’abril. Però no es va voler fer cap compareixença especial, ha remarcat el ministre de Finances, Jordi Cinca, perquè s’estava en plena campanya electoral i volia que posar sobre la taula aquesta qüestió repercutís en res en el procés electoral. Tot i això, i això no ho ha dit el titular ministerial, l’administració va posar en marxa una campanya de promoció institucional contravenint d’aquesta manera -igual com va fer amb altres campanyes- allò que fixa la llei del règim electoral.

Sia com vulgui, es té de temps per al 30 de setembre perquè aquells que hagin de fer la declaració, és a dir, els que durant l’exercici del 2018 hagin percebut unes rendes producte del seu treball superiors als 24.000 euros, puguin emetre les seves declaracions. També cal que facin la declaració els qui rebin rendes del capital immobiliari, en el cas que conjuntament amb les rendes del treball superin els 24.000 euros; i qualsevol obligat tributari que percebi rendes d'activitats econòmiques.

S'espera que facin la liquidació un total de 17.100 persones, i que el resultat sigui de 7.100 liquidacions a ingressar, per un import de 12,9 milions d'euros; 5.100 liquidacions a retornar, per un import de 2,5 milions d'euros; i 4.900 liquidacions de quota zero. Així, en total es preveuen, com s’ha dit, uns ingressos de 10,4 milions d'euros. El director general del departament de Tributs i de Fronteres, Albert Hinojosa, ha explicat que en cas que el resultat sigui a retornar, es tramitarà la devolució en un termini màxim de tres mesos, i en cas que el contribuent hagi de pagar, ho podrà fer per domiciliació bancaria, que es cobrarà a final de cada mes. 

Es pot acceptar la regularització a través de www.e-tramits.ad o presencialment a l'Oficina Tributària, demanant cita prèvia per evitar cues. El departament de Tributs i Fronteres ha emès un total de 45.355 propostes de liquidació, de les quals, 33.679 són de resultat zero; 8.150 tenen resultat a pagar i 3.526 resultat a retornar. 

Entre altres coses, Hinojosa, exposant el pla de treball del seu departament per a l’any en curs, ha explicat que s’inicia un estudi aprofundit per conèixer quina és la bretxa fiscal del Principat. ¿Què vol dir això? Doncs que es vol saber amb exactitud quant deixa de percebre l’Estat respecte del màxim que potencialment podria recaptar en funció del model fiscal actualment implantat al país. Hi ha diversos elements i motius que fan que l’Estat no recapti tot el que hauria. D’aquí que es posi en marxa un estudi per mesurar l’eficàcia recaptatòria del sistema.

 

Comentaris

Trending