Govern pretén vincular les transferències als comuns a un percentatge anyal del PIB

Comentaris

Govern pretén vincular les transferències als comuns a un percentatge anyal del PIB
Govern pretén vincular les transferències als comuns a un percentatge anyal del PIB

El Govern pretén vincular la quantitat de diners que es transfereixi als comuns al producte interior brut (PIB), és a dir, a la riquesa global del país. Atesa l’obsessió de Toni Martí de situar les transferències al tomb dels 55 milions d’euros anuals, els tècnics de l’executiu i els de l’empresa que l’assessora en la matèria (Crowe Horwath Alfa Capital) estarien buscant el paràmetre que més s’acosti a aquella xifra, segons que han explicat fonts governamentals.

A petició de la secretària d’Estat de Relacions Institucionals, Consol Naudí, que és qui formalment i políticament tutela els treballs encaminats a modificar la normativa en matèria de competències i transferències, els tècnics estan fent anar les calculadores a tort i a dret. I ara mateix s’hauria pràcticament consensuat entre tots plegats que un indicador que es podria fer servir seria el PIB i, en concret, un percentatge del mateix. Atès el PIB que es considera al Principat (entre 2.500 i 2.700 milions d’euros), sobre un 2% del mateix podria acostar-se a la xifra que es pretén consolidar per traspassar del Govern als comuns.

Així ho haurien traslladat Martí i Naudí als cònsols en una reunió que han mantingut aquest dilluns al matí, segons que han explicat les citades fonts governamentals. Els mandataris comunals mantenen un discret silenci mentre analitzen la situació alhora que tenen clar que qualsevol canvi haurà de ser referendat pel Consell General. I que la modificació necessària demanda una majoria qualificada que com va quedar clar en el debat sobre el pressupost no es va obtenir.

La reunió de treball hauria servit per tornar a repassar els avenços que hi ha en relació a l’article 4 de la Llei de les competències, un article que suposa una mena de calaix de sastre al qual se li han anat traient i posant elements. També s’ha aprofitat per exposar els mecanismes de càlcul sobre les transferències que ara mateix es veuen més clars. Els cònsols no entren ni surten sobre la idoneïtat dels 55 milions globals anuals a partir de l’any que ve, encara que aquesta circumstància sí que hauria estat més o menys pactada divendres en la reunió que van mantenir diversos càrrecs electes i orgànics de Demòcrates per Andorra (DA).

Comentaris

Trending