Govern rep 845 peticions de crèdits tous per un import de 288,3 milions

Més de la meitat de les sol·licituds corresponen a comerços

-
-

El Govern ha rebut 845 sol·licituds de crèdits tous. S'han demanat un total de 288,3 milions d'euros. "La xifra queda lluny del que vam anunciar des del Govern", ha reconegut el ministre de Finances, Eric Jover ja que es van pressupostar 130 milions d'euros. El 52% de les peticions corresponen a 119 empreses del comerç a l'engròs i al detall. Ha recordat que el termini per sol·licitar els crèdits tous per a empreses i autònoms "no està tancat. La nostra voluntat és no tensionar les empreses petites i autònoms".  Les empreses i els autònoms sol·liciten 230,3 milions per cobrir despeses de funcionament i 58 milions per refinançar prèstecs i hipoteques.

Jover també ha afirmat que, aprovada la modificació del decret del programa extraordinari d’avals per a empreses i negocis per la situació d’emergència sanitària del coronavirus, s’analitzaran les sol·licituds i les motivacions esgrimides per les empreses per accedir a aquests crèdits tous.

El ministre ja ha avançat que algunes de les peticions no compleixen els requisits. "Una empresa petita ens demana 10.000 euros per poder fer front a totes les despeses de funcionament durant els tres pròxims mesos però, al mateix temps, amb les dades bancàries que ens ha facilitat ens mostra que té 32.000 euros disponibles. El programa d'ajuts de crèdits tous té l'objectiu d'ajudar a aquelles empreses que es puguin posar en una situació de dificultat a causa de l'actual crisi. Hem de prioritzar. Si una empresa té un coixí suficient per poder afrontar amb garanties els pròxims mesos, no es farà una resolució positiva. Si ho és serà de manera proporcional".

També hi ha empreses que demanen el retorn o el refinançament de tot el seu crèdit. És a dir que demanen tota la quantitat del deute mitjançant un crèdit tou. "Aquesta no era la voluntat d'aquests ajuts", ha indicat Jover.

Aixi mateix, hi ha demandes que sumen els lloguers entre les despeses quan ja hi ha un paquet específic per a les ajudes en aquest concepte. Per tant,  Jover creu que aquests elements s'aniran polint i que l'import final serà molt inferior al demanat. En aquest sentit, ha destacat el fet que el que es volia és "tenir la màniga ampla perquè les empreses tinguin els recursos necessaris" però ha destacat que des de l'executiu es té molt en compte que es tracta d'una "crisi evolutiva" i que per tant les ajudes s'hauran d'anar "modulant"

D'altra banda, es modifica decret de crèdits tous a partir d'una petició del Partit Socialdemòcrata (PS). S'inclou l'assessorament del Col·legi d'Economistes. Quan s'acabi el programa els ministeris que hi han participat faran una memòria que s'analitzarà pel Tribunal de Comptes. Finalment, el programa serà finalment per dos mesos. "Si aquests dos mesos de tancament es fan efectius, ja seran necessaris altres ajuts" en una següent fase, ha assegurat Jover,

 

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending