Govern mira de reüll la UE per les limitacions que vol imposar als sanitaris per accedir a la CASS

L’executiu té clar que haurà de defensar amb ungles i dents en el marc de l’acord d’associació les excepcions que es preveuen en relació als nacionals, fronterers i residents de llarga durada

-
-
El Govern té clar que haurà de defensar de valent davant la Unió Europea (UE) algunes de les excepcions que pretén incorporar a la limitació que es vol imposar a l’accés de professionals sanitaris a l’accés a la sanitat pública, a la convenció amb la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS). Que, per dir-ho d’alguna manera, es ‘reservin’ places als nacionals o als residents de llarga durada i, en canvi, es tanqui l’aixeta per a altres professionals d’arribada recent al país podria anar en contra de la llibertat de persones i serveis que entre altres coses pregona Europa.

L’executiu va aprovar aquest dimecres i ben aviat hauria d’entrar en vigor una nova acreditació que posarà barreres a l’accés a la convenció amb la CASS. Per tant, que dificultarà l’entrada de professionals a la sanitat pública i, en conseqüència, es reduirà el nombre de sanitaris -es va parlar obertament de fisioterapeutes i odontòlegs, per exemple- que es consideren que hi ha en excés al Principat. La regulació no es farà de cop sinó que es farà de manera gradual perquè no acabi sent traumàtica, o almenys així es pretén.

La mesura, segons diverses fonts consultades, ha estat analitzada amb diversos juristes per evitar que hi pugui haver forats on una eventual demanda judicial pugui fer saltar el nou sistema que es pretén implementar. No seria el primer cop, de fet, que s’aprova un reglament que al final els tribunals acaben resolent que es contrari a la legislació i com que no es canvia la llei, tampoc no es pot acabar aplicant el reglament i així no s’assoleix les finalitats que es perseguien.

En aquest cas, la regulació de l’accés a la sanitat pública per evitar un excés de professionals contempla un parell d’excepcions o especificitats a l’hora d’incorporar nous professionals. En primer terme s’avaluarà si per incorporar especialistes hi ha una necessitat en la branca professional escaient, com actualment succeeix amb els anestesistes, els ginecòlegs o els otorinolaringòlegs, i dona el seu vistiplau el respectiu col·legi professional. Com que aquesta clàusula és genèrica no es preveu dificultats perquè sigui tolerada.

El problema ve en la segona de les excepcions que el nou marc normatiu preveu, el de la vinculació amb el país, en la línia d’intentar afavorir el retorn al país dels professionals que s’han anat a formar fora. En aquest marc hi quedaran englobats els nacionals, els residents que portin més de set anys vivint al país o els professionals que exercint l’ofici a Andorra durant un mínim de set anys. La mesura pretén per tant afavorir també els fronterers. 

Les fonts consultades han assegurat que malgrat que la secretaria d’Estat d’Afers Europeus ha treballat també la mesura en relació amb les negociacions que es mantenen amb Brussel·les, s’admet que aquesta clàusula que s’incorpora en el decret d’acreditacions pot acabar sent complicat de defensar davant la Unió Europea (UE). Com en altres qüestions, es defensarà també per aquest tema les especificitats del país i la seva petitesa, però ja s’admet que pot acabar portant serioses dificultats.

 

Comentaris (1)

Trending