Govern deixa en mans d’una assessoria externa el futur de la unitat de radioteràpia

Benazet explica que es contractarà una entitat de prestigi que doni suport en l’àmbit oncològic i que, entre altres funcions, recomanarà per quina tècnica cal apostar i si s’ha de fer al país o fora

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet.

La decisió de construir o no una unitat de radioteràpia a l’hospital de Nostra Senyora de Meritxell quedarà a expenses del que proposi l’entitat que es vol contractar com a assessora en l’àmbit de l’oncologia. Serà en funció de les recomanacions que es faci, analitzant els millors tractaments i avenços en aquest àmbit, que s’optarà per una o altra solució, sempre, ha assegurat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, “prioritzant la millor qualitat i les màximes esperances de curació” pels pacients. L’entitat externa també haurà de garantir l’accés a les millors tècniques de tractament i proporcionar un radiooncòleg per al centre sanitari.

Així ho ha explicat el titular de la cartera, un Benazet que ha defensat que l’oncologia “s’ha de plantejar com a un tot, de forma transversal i global” en el qual “la radioteràpia no deixa de ser una peça més”. El proper pas, ha apuntat, comportarà “licitar un concurs internacional” per seleccionar una entitat que doni suport en tres àmbits. El primer, l’accés a les millors tècniques de radiologia per a pacients. El segon, la presència del radiooncòleg a l’hospital que “participaria en els comitès de tumors per afinar al màxim el diagnòstic que també podria participar en la primera visita i en el control del seguiment”. El tercer, i aquí és on hi ha el punt de la unitat, “assessorament a Govern sobre l’orientació i novetats en aquest àmbit i les decisions a prendre sobre la radioteràpia i quin model hem de fer, si a fora o a dins”.

És a dir, per ara “no queda descartat res”. La decisió, però, no la prendrà el Govern en solitari, sinó que es valorarà escoltant aquest assessorament. Ara bé, Benazet ha deixat clar que “no ens tirarem a la piscina amb una tècnica tancada i concreta” sinó que s’actuarà “amb el màxim coneixement possible i prioritzant el millor tractament pels pacients”. L’objectiu és “donar la millor qualitat i les millors esperances de sortir ben parat d’una malaltia que compromet tant a la persona”.

Justament, el consell de ministres ha aprovat aquest dimecres el conveni a tres bandes entre CASS, ministeri de Salut i taxistes per al trasllat a Barcelona o Tolosa d’aquells pacients que precisin un tractament oncològic. El cost del viatge -201 euros en el cas de la capital catalana i 230 per a la ciutat francesa- serà reemborsat totalment per la parapública i l’usuari no haurà d’abonar res sinó que es pagarà mensualment al taxista que el faci. Des de Govern es calcula que entre 120 i 150 persones es podran beneficiar cada any.



Dos expedients encara per resoldre per accés indegut a la història clínica

El SAAS ha arxivat ja dos dels quatre expedients oberts a treballadors per un presumpte accés indegut a la història clínica d’alguns malalts. Encara queden, però, dos més que s’han d’acabar de resoldre, en concret els que afecten un metge i un auxiliar d’infermeria. “Estan pendents d’algunes proves i de donar totes les garanties als expedientats”, ha explicat Martínez Benazet, que confia que “no falta gaire temps perquè es resolguin”. El ministre ha volgut defensar la seguretat del sistema, tot afirmant que, amb l’excepció d’aquests quatre casos, “en les auditories no s’ha detectat cap accés indegut més” i ha apuntat que “és molt més segura que no pas el que teníem abans”. Fins i tot, més que els sistemes d’hospitals de zones properes.

Comentaris (2)

Trending