Govern deixa de publicar les xifres sobre la inversió estrangera pels pobres resultats assolits

Comentaris

Govern deixa de publicar les xifres sobre la inversió estrangera pels pobres resultats assolits
Govern deixa de publicar les xifres sobre la inversió estrangera pels pobres resultats assolits

El Govern ha deixat de publicar les dades sobre l’impacte econòmic que està tenint la inversió estrangera. Des de fa un temps que la informació que s’oferia, per exemple, a través de pàgines com la corporativa de la iniciativa Actua ha deixat d’aparèixer. De fet, des de fa ja uns mesos, diversos mitjans de comunicació, estatals però també estrangers, han sol·licitat aquestes dades o han demanat perquè ja no es faciliten i en renoven com s’havia fet, i el silenci sol ser la resposta. Diverses fonts, però, han assegurat que l’impacte està sent tan limitat i pobre que s’ha optat per retirar qualsevol indicador d’aquesta matèria.

De fet, la darrera informació més formal donada té gairebé un any. Data de l’abril de l’any passat i era una resposta del ministeri de Medi Ambient i Comerç a tot un seguit de preguntes formulades pel president suplent del grup liberal, Jordi Gallardo, que es va publicar al Butlletí del Consell General. En aquella resposta, el ministeri encapçalat per Francesc Camp ja indicava que hi havia tot un seguit de dades sol·licitades per Gallardo que no es podien facilitar perquè no se’n disposava però que s’estava treballant per tenir-les. Lluny d’això, en lloc d’anar endavant, s’ha fet marxa enrere. L’obertura econòmica dissenyada està lluny del que es podia esperar, tot i que els responsables governamentals sempre han mantingut que els resultats s’haurien de veure a més llarg termini.

D’aquella resposta firmada per Camp, se’n podia extreure que del 2012 fins llavors la inversió estrangera havia suposat la creació o adquisició de 956 negocis que han generat 1.042 ocupacions. Quant a l’impacte de la inversió estrangera sobre el PIB, l’única dada que es facilitava era la formalitzada el 2014 que percentualment en relació al PIB d’aquell any era del 2%. Pel que fa al nombre de llocs de treball i de negocis, el que hauria suposat un major impacte seria el 2015. Aquest darrer exercici complert hauria suposat la creació de 498 places laborals a partir de la posada en marxa o l’adquisició de 377 negocis amb inversió estrangera. Per als anys precedents, aquestes mateixes magnituds serien les següents: el 2014, 373 llocs de treball en relació a 328 negocis; el 2013, 161 ocupacions per a 230 empreses; i el 2012, nou llocs de treball en relació a 21 negocis.

Comentaris

Trending