Govern convocarà reunions de poble a cada parròquia per explicar la negociació amb la UE

L’executiu preveu embastar durant els dos propers mesos el pacte d’Estat sobre Europa per poder anar reforçat a Brussel·les a partir de la tardor a parlar amb el nou equip negociador

El secretari d'Estat d'Afers Europeus, Landry Riba.
El secretari d'Estat d'Afers Europeus, Landry Riba. J.A. VILADOT / SFGA
El Govern convocarà a partir de la tardor reunions de poble parroquials per explicar l’estat de les negociacions amb la Unió Europea (UE). Conscient que “no es pot demanar un acte de fe a la ciutadania”, el secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, està dissenyant juntament amb el seu homòleg de Participació Ciutadana, Marc Pons, les compareixences públiques que a banda de fer “transparent el procés” també han de permetre que en el futur, el referèndum que es convoqui en relació amb l’acord d’associació, sigui favorable a aquest pacte.

Riba ha comparegut aquesta tarda en roda de premsa després d’haver-ho fet davant el consell de ministres per posar al dia el gabinet ministerial sobre l’estat de les negociacions. Tot i que els contactes haguts el 27 de juny i el 3 de juliol, no hi ha hagut avenços significatius respecte d’allò que ja s’ha anat dient. Sí que s’ha explicitat davant la comissió negociadora europea la voluntat del Principat de mantenir intactes el sistema de quotes i els procediments administratius en matèria d’immigració i el règim monopolístic d’Andorra Telecom -que hauria de comportar el manteniment del ‘roaming’ actual- i de FEDA. Riba ha reconegut que ara mateix hi ha molta distància entre el que voldria Brussel·les i el que reclama el Principat.

Andorra ha comunicat les darreres setmanes a la comissió negociadora europea les pretensions locals en matèria immigratòria -manteniment de les quotes- i sobre Andorra Telecom i FEDA -monopoli-

Tant el secretari d’Estat com el ministre de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover, han explicat que “és responsabilitat del Govern donar elements” a la ciutadania perquè puguin prendre la seva decisió. “No ho volem deixar tot per a l’últim moment”, ha afirmat Jover en relació al futur referèndum. D’aquí que es posin en marxa a la tardor les reunions de poble. D’entrada, una per parròquia per no fer diferències ni privilegiar uns centres ciutadans en relació amb d’altres. Tampoc no es vol fer un acte massiu ara per ara.

Mentre es preparen les reunions ciutadanes, també es pretén embastar un pacte d’Estat en relació amb Europa. La voluntat és poder trobar ponts d’entesa entre totes les forces polítiques durant els dos o tres propers mesos i que quan es reprenguin les negociacions amb Brussel·les, una vegada reorganitzades les institucions europees producte de les eleccions del maig passat i un cop hi hagi necessàriament nou equip negociador, ja hi hagi un acord intern. Com a mínim, acudir davant de la UE amb “els millor dels escenaris” possible.

Landry Riba ha tornat a repassar l’estat de la qüestió i ha explicat que es va exposar a la comissió negociadora europea quines són les voluntats d’Andorra en matèria de circulació de persones i en relació amb les operadores de telecomunicacions i energia. Jover ha recordat sobre la circulació de persones que el Govern prioritza “la seguretat ciutadana” de què gaudeix avui el Principat. I per això es creu que el sistema de quotes actual i els controls i expulsions que la normativa interna possibilita s’han de poder mantenir.

El secretari d’Estat d’Afers Europeus reconeix que la distància que hi ha entre la UE i el Principat en aspectes com el ‘roaming’, que també es posarà sobre la taula, és molt gran

El Govern espera que la UE entengui les especificitats locals, com també que consideri que amb uns subsidis d’atur no contributius ni hagi prou. Però com en el cas del ‘roaming’, que serà tractat en el marc de la negociació sobre la llibertat dels serveis i sota l’epígraf de les telecomunicacions, Riba ha reconegut que hi ha molta distància entre el que estableix Europa i el que pretén Andorra. No obstant això, el secretari d’Estat d’Afers Europeus no ha volgut donar pistes sobre l’estratègia negociadora andorrana. Ni tan sols ha volgut avançar quin referent pot tenir Andorra en relació al ‘roaming’.

Això sí, ha deixat entreveure dues possibles solucions: una rebaixa gradual del cost que es fa pagar a les trucades que reben al Principat els telèfons d’operadores diferents a Andorra Telecom, és a dir, l’establiment d’una transitòria com s’ha fet amb el tabac, o la negociació d’una tarifa intermèdia entre el no-res i els preus que actualment està aplicant el Principat i que es mantinguin en el temps. Tot plegat, però, està sobre la taula i es molt difícil de pronosticar-ne un final.

Igual com és de difícil, han recordat tant Riba com Jover, de poder “plantejar estudis d’impacte abans de la negociació”, tot explicant, segons el secretari d’Estat, que hi ha molts temes que encara no s’estan negociant, que només es posa sobre la taula les pretensions d’uns i altres. Landry Riba ha arribat a assegurar que si s’hagués de calcular l’impacte de segons què abans de negociar, molt sovint la negociació es convertiria en “insalvable”. Per tant, l’impacte caldrà analitzar-lo en una “fase intermèdia dels treballs”, donant per fet que hores d’ara ja hi ha molta informació produïda, elaborada. Ara, com ha afirmat el secretari d’Estat, poder plantejar l’impacte d’un eventual acord en termes de variació futura del PIB “té una dificultat extrema”.

Comentaris (1)

Trending