Govern atribueix a "l'interès" de la UEFA els canvis reiterats en la il·luminació de l'Estadi Nacional

Comentaris

Els canvis -o reforç- en la instal·lació lumínica de l’Estadi Nacional es deu a les necessitats de la UEFA. Aquest és l’argument usat pel Govern per justificar la inversió prevista de 375.000 euros en el pressupost per aquest 2017. En una resposta escrita arran d’una pregunta del conseller general liberal Ferran Costa, l’executiu explica que una vegada l’obra va estar acabada “la UEFA tornà a mostrar novament un gran interès a incrementar encara més el nivell d’il·luminació del terreny joc, fins a 1.600 lux, per tal de possibilitar les retransmissions de partits d’acord amb els darrers estàndards d’HD (alta definició)”.

La suposada amabilitat amb què s’hauria mostrat l’organisme internacional del món del futbol atesa la resposta governamental no és tal. La UEFA, com ja va explicar l’Altaveu fa uns mesos, va enviar un informe a la Federació Andorrana de Futbol (FAF) amb suport videogràfic inclòs en què feia evident que la qualitat de les retransmissions fetes des d’Andorra era molt inferior a la que s’obtenia en altres estadis de països que l’organisme futbolístic considera equiparable a Andorra (Macedònia, per exemple). I advertia que si no hi havia canvis amb certa celeritat es podrien adoptar mesura en relació a les participacions de la selecció andorrana en competicions oficials.

En una extensa resposta, el Govern explica que es va decidir construir l’Estadi Nacional en dues fases i que a nivell lumínic la UEFA va incloure la instal·lació andorrana en el nivell 3 de la seva normativa, que respon especialment a criteris lumínics molt lligats a les retransmissions televisives. Vist que aquest nivell ja exigia una potència de llum superior a la que inicialment es preveia instal·lar al camp -encara que els equips que es posaven ja permetien una potència superior-, “el Govern acordà ampliar aquesta obra en dues ocasions”. El cost del projecte inicial de l’estadi era de 3,7 milions. Les ampliacions posteriors eren per valor de 89.000 euros i de més de 660.000 euros. Aquesta darrera partida “responia, bàsicament, a avançar a la primera fase” elements de l’estadi que inicialment havien estat previstes per després.

Quan ja s’havia iniciat la construcció de l’equipament esportiu, sempre segons la resposta del Govern que en cap moment parla d’exigència, la UEFA “va mostrar interès” en què la potència lumínica anés fins als 1.400 lux, “per tal de guanyar qualitat en les retransmissions televisives i optar amb millors condicions al mercat de les cades que retransmeten partits internacionals”. Diu el Govern que l’interès per difondre el nom d’Andorra era coincident amb l’interès de l’organisme futbolístic per millorar la qualitat de les retransmissions televisives. En concret, doncs, la inversió feta en il·luminació sumant-hi les diverses fases ascendia a poc més d’un milió d’euros.

“Un cop acabada l’obra, la UEFA tornà a mostrar novament un gran interès a incrementar encara més el nivell d’il·luminació del terreny de joc, fins a 1.600 lux”. Ara l’objectiu, com ja s’ha dit, era facilitar el nivell de qualitat lumínica que exigeix l’alta definició. “Un cop més, l’interès de la UEFA coincideix amb l’interès del Govern de cara a la difusió internacional positiva de la imatge del nostre país”, manté l’executiu en la resposta, que afegeix: “Com és obvi, aconseguir 1.600 lux de nivell d’il·luminació sobre el terreny de joc exigeix reforçar la instal·lació d’enllumenat existent. El cost d’aquesta intervenció ha estat avaluat aproximadament en uns 350.000 € (més uns 25.000 € per a honoraris de redacció de projecte i direcció facultativa dels treballs), que és la xifra que figura al Projecte de Pressupost de l’exercici 2017 destinada per a aquesta inversió.”

 

Comentaris

Trending