Gili agafa el comandament del comú d’Escaldes segura que “no ens trobarem sorpreses desagradables”

La nova cònsol major escaldenca descarta consellers a ple temps, explica que es crearà un departament d’habitatge i anuncia canvis a la secretaria general i la intervenció

Els cònsols entrants (Rosa Gili i Joaquim Dolsa, als extrems) amb els cònsols sortints (Trini Marín i Marc Calvet, al centre).
Els cònsols entrants (Rosa Gili i Joaquim Dolsa, als extrems) amb els cònsols sortints (Trini Marín i Marc Calvet, al centre).
La nova cònsol major d’Escaldes, Rosa Gili, està convençuda “que no ens trobarem sorpreses desagradables” una vegada el Partit Socialdemòcrata (PS) assumeixi plenament el comandament del comú escaldenc. Gili ha promès aquest dissabte el nou càrrec i una vegada acabat l’acte, més formal que una altra cosa, ha assegurat que la majoria comunal no disposarà de consellers a ple temps més enllà de la dedicació exclusiva dels dos cònsols. La cònsol -tècnicament ho serà a partir de l’1 de gener- ha explicat que es crearà un departament d’habitatge i ha anunciat canvis a la secretaria general i la intervenció. “Ens farem un equip de la nostra confiança”, ha assegurat.

Com a la resta del Principat, el comú d’Escaldes ha celebrat aquest migdia la sessió constitutiva del nou consell comunal a partir dels resultats dels comicis del passat 15-D. Amb l’excap de Govern Toni Martí, màxim avalador de la candidatura que va presentar DA a les eleccions, i el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, en uns discrets segons plans, la sala del consell escaldenc, tot i ser ‘la nova’, ha quedat manifestament petita per poder acollir tots els assistents a un acte que ha durat poc més de mitja hora i que ha seguit amb celeritat el protocol de prometença o jurament del càrrec.

Tots els electes socialdemòcrates han promès, mentre que els demòcrates han jurat. En funció de l’elecció d’una fórmula o una altra es tenia la protecció divina o no. “Si així ho feu, bon andorrà sereu” i “Que Déu us doni bons encerts” són la resposta a la promesa o el jurament. Els consellers de DA, encapçalats per Miquel Aleix, han renunciat a presentar candidatura als càrrecs a proveir conscients que no tenien res a fer.

Més enllà de la cònsol major, els altres quatre càrrecs ‘especials’ que s’havien d’elegir a Escaldes aquest migdia eren els de cònsol menor (Joaquim Dolsa), consellera major (Cèlia Vendrell), consellera menor (Magda Mata) i capità desener (Joao de Melo)

La cara de seriositat de molts dels consellers sortints -especialment la de Sandra Tomàs- era més que evident. La cònsol major, Trini Marín, ha remarcat que per ella “ha estat un gran honor” ostentar vuit anys el càrrec i ha assegurat que “mai no oblidaré” l’experiència. Juntament amb Marc Calvet encara els queda acabar de passar el cap de setmana i dilluns i dimarts, malgrat que el traspàs de poders ja s’ha anat fent de forma “correcta” segons Rosa Gili aquests darrers dies. La nova cònsol, de forma pública davant els assistents, ha agraït la feina feta pel comú sortint i també “als companys que m’han acompanyat”.

Gili ha assegurat que posaran “tota la nostra energia” per tirar endavant el comú i la parròquia. “Serem el comú de diàleg, de l’escolta i de la proximitat”, ha remarcat, com també ha fet posteriorment davant els mitjans de comunicació. Més enllà de Gili, els altres quatre càrrecs ‘especials’ que s’havien d’elegir a Escaldes aquest migdia eren els de cònsol menor (Joaquim Dolsa), consellera major (Cèlia Vendrell), consellera menor (Magda Mata) i capità desener (Joao de Melo). La nova cònsol ha afirmat que “hem començat a parlar” del repartiment de conselleries “però encara ho hem de tancar”.

Rosa Gili ha assegurat que totes les conselleries “tenen molt de valor” i ha afirmat que “de consellers a ple temps no en tindrem”. També ha remarcat que la secretaria general i la intervenció han d’estar ocupades per “persones de la nostra confiança” i que s’ha d’acabar de configurar l’equip. Ha deixat clar, però, que les actuals dipositaris de la confiança de l’equip sortint no continuaran exercint la responsabilitat que fins ara havien tingut; en el cas del secretari, Àngel Grau, funcionari de carrera, de dècades i dècades d’experiència. També ha anunciat la creació d’un departament d’habitatge que penjarà, encara que no de forma exclusiva, d’una de les conselleries que es configuraran.


El primer conseller invident de la història del Principat, Toni Fernández, petoneja la també consellera Cèlia Vendrell després de prometre el càrrec. | ALTAVEU

La nova cònsol ha assegurat que es treballarà amb la millor voluntat de col·laboració i cooperació amb la minoria demòcrata. “No tenim cap problema”, ha dit. I ha explicat que els dies previs a Reis seran d’aterratge i situació i que, posteriorment, de seguida el nou equip comunal es posarà a treballar en la confecció del pressupost per al 2020. Rosa Gili ha afirmat que les reunions de traspàs de poders amb els cònsols sortints han estat “cordials” i de “bona voluntat”, amb la recepció d’una “informació correcta, com ha de ser. Positiva”

Demanada perquè espera trobar als despatxos a partir que assumeixi el comandament comunal, Gili ha afirmat que “no sé què ens trobarem però vull creure que no ens trobarem sorpreses desagradables. Coses del dia a dia, de gestió”. En aquest sentit ha afirmat que està al cas de qüestions que no s’han acabat de tancar per manca de temps o vist que finalitzava el mandat. “No m’espero trobar res que ens hagi de fer preocupar”, ha reblat.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending