Gallardo assegura que les “veus més dissidents” de Liberals ara troben el pacte amb Demòcrates “una bona decisió”

La formació renova l’executiva nacional que s’alinea totalment al costat del president i ministre i no conté cap crític amb l’acord de Govern encara que sí algun ‘dubtós’

El reelegit president, Jordi Gallardo, es dirigeix a la militància al tram final del congrés.
El reelegit president, Jordi Gallardo, es dirigeix a la militància al tram final del congrés.
El reelegit president de Liberals i, alhora, ministre de Presidència i Economia, Jordi Gallardo, assegura que “les veus més dissidents, més crítiques, més dubtoses” de dins mateix de la formació “estan realitzant” que el pacte de Govern amb Demòcrates “és una bona decisió”. Gallardo ha tancat el primer congrés liberal després de les eleccions generals de l’abril defensant l’acord en el marc d’una renovació de la direcció del partit clarament alineada amb les tesis favorables al consens amb DA.

En la nova executiva liberal no hi ha cap veu extremadament crítica amb el pacte però sí s’han acabat incorporant ‘veus’ que just després d’anunciat l’acord van ser-ho molt i encara no fa pas tant expressaven certs dubtes. Dubtosos però convençuts de seguir en el projecte són, per exemple, els dos nous presidents, Èric Alguacil i Maria Bringué. En canvi, crítics més dur i alhora pesos pesants fins fa poc de la direcció liberal com Amadeu Rossell i Valentí Martí se n’han apartat. Fins ni tan sols assistir al congrés celebrat aquesta nit en un conegut hotel de la plaça Coprínceps d’Escaldes.

Dels nou càrrecs de l’executiva, quatre es mantenen (inclòs el vicepresident honorífic, Juli Minoves) i cinc són nous. Com ja va avançar l’Altaveu, el partit queda en mans del triangle format per l’esmentat Jordi Gallardo en la presidència i Gerard Estrella i Guillem Forné a la secretaria general i la d’organització respectivament. A banda dels dos vicepresidents i el vicepresident honorífic ja citats, acaben de configurar l’executiva Clàudia Cornella (secretària de Relacions Internacionals), Jessica Gastó (secretària de Polítiques d’Igualtat), i Maanan Aouraghe, que es manté com a tresorer.


EXECUTIVA NACIONAL (d'esquerra a dreta): Jessica Gastó (Polítiques d'Igualtat), Maria Bringué (vicepresidenta), Gerard Estrella (secretari general), Jordi Gallardo (president); Èric Alguacil (vicepresident), Guillem Forné, darrere (secretari d'organització), Clàudia Cornella (Relacions Internacionals), Juli Minoves, darrere (vicepresident honorífic), Maanan Aouraghe (tresorer).

Unes trenta-cinc persones han acudit a un congrés de tràmit i molt veloç que l’únic que ha fet és validar la nova direcció. La immensa majoria dels assistents eren càrrecs electes o membres dels diferents comitès del partit. Liberals ha impulsat, com ha remarcat el secretari general una vegada ja acabada la trobada, una “renovació” que “permetrà participar del present, del passat i del futur”. Estrella ha destacat el fet que a la direcció s’hi uneix “una visió jove” amb la veu de gent més experimentada, ja sigui per l’edat o per la responsabilitat política que ja ha tingut fins ara.

Gallardo s’ha excusat davant la militància per no haver pogut analitzar i debatre més profundament l’entrada a Govern. De fet, de forma àmplia, i ja amb la nova executiva avalada, no ha estat fins al final del congrés que ha fet un balanç postelectoral. Ha estat en aquest marc i com també ha explicat posteriorment davant els mitjans de comunicació que ha assegurat que li hauria agradat haver pogut traslladar el debat sobre l’entrada o no a Govern d’una manera més global, però que el calendari marcat per la Constitució i el reglament del Consell General collava. 

‘Records’ per al PS

En el discurs de cloenda del congrés, Gallardo ha assegurat que Liberals “va donar exemple assumint el desgast” que suposa tenir càrrecs “per responsabilitat” no pas, ha dit, “en benefici de la cadira sinó a favor del país”. El ministre i president liberal, tant durant el congrés com després ha enviat algun dard enverinat al Partit Socialdemòcrata tot criticant “aquells que només miraven pel projecte i no pel país”. Liberals, en canvi, hauria pactat “per responsabilitat” i “les veus més dissidents, més crítiques, més dubtoses estan realitzant que és una bona decisió”.

Alhora, i enllaçant-ho amb allò succeït aquesta tarda al Consell General en relació a una pregunta socialdemòcrata sobre l’acord del ‘TriGovern’ i responent amb una negativa a la pregunta si dit pacte inclou alguna clàusula per la qual calgui adoptar algunes decisions concretes en vista a les comunals, Gallardo ha recordat que el pacte de ‘d’Acord’ amb el PS “ni es va dipositar davant de notari ni s’ha explicat tot el que s’hi deia”.

Mirant les comunals

Tant el president de Liberals com el secretari general s’han referit al proper procés de comunals. Un i altre han assegurat que els comitès parroquials tindran la potestat d’escollir els millors pactes, les aliances que creguin més adients a nivell local. De fet, també s’han renovat les executives parroquials i, més o menys, totes estan encarades a favor de l’aliança governamental. “La línia està marcada”, ha assegurat Gallardo, que després d’afirmar que “hi ha predisposició, voluntat”, d’arribar a entendre’s amb els comitès demòcrates, també ha afirmat que “hi ha d’haver certa coherència” i que està convençut que allí on no hi hagi una situació tan clara com es pugui pretendre es trobarà una “alternativa”, una “solució”. Això sí: “No s’ha de forçar res.” Però tampoc no es pretén “provocar tensions” de bones a primeres amb els socis de Govern.

La direcció diu que els comitès parroquials tindran marge de maniobra per pactar a les comunals tot i que el president recorda que “la línia està marcada” i “hi ha d’haver certa coherència”

El president liberal no ha volgut pronunciar-se sobre especulacions o escenaris hipotètics. “Això no està parlat”, ha respost quan se li ha demanat què podria passar quan, per exemple a Escaldes, el comitè d’un partit decideixi obertament que no accepta formar una candidatura amb gent d’un altre partit per molt que l’executiva parroquial d’aquest altre partit sí estigui a favor d’una aliança. Sí que ha encoratjat “aquells que defensin el partit en les properes llistes comunals”.

A la militància, Jordi Gallardo li ha demanat “suport i exigència” alhora que ha garantit que tant l’executiva com els càrrecs governamentals seran “absolutament transparents”. Més enllà dels ministres de ‘carnet liberal’ (la responsable de Turisme, Verònica Canals, ha arribat a darrera hora), el president del partit també ha assegurat que càrrecs de segona línia com els secretaris d’Estat “faran molt bona feina” alhora que la tria de persones com l’esmentada Canals, la secretària d’Estat de Funció Pública, Lara Vilamala, absent, o el secretari d’Estat de Diversificació Econòmica, Marc Galabert, serveix per “anar incrementant la base”.


ELS COMITÈS PARROQUIALS I JOVE


ANDORRA LA VELLA

Víctor Pintos, president

Jordi Cerqueda, secretari

Leticia Teixeira, tresorera

ENCAMP

    Sergi Alís, president

    Albert Gutiérrez, secretari

    David Cruz, tresorer

ESCALDES-ENGORDANY

    Jordi Moreno, president

    Carles Acosta, secretari

    Brigida Garcia, tresorera

ORDINO

    Jessica Gastó, presidenta

    Jaume Coll, secretari

    Marcel Bellosta, tresorer

LA MASSANA

    Marcio Da Costa, president

Judith Pallarés, secretària

Maria March, tresorera

 JOVES LIBERALS D’ANDORRA

Antoni Puig, president

Leticia Teixeira, vicepresidenta i responsable Relacions Internacionals

Àlex Payán, secretari

David Arajol, tresorer


 

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending