Gairebé set-centes persones s'han afegit ja a la demanda col·lectiva per la infecció de la font d'Arinsal

Comentaris

Gairebé set-centes persones s\'han afegit ja a la demanda col·lectiva per la infecció de la font d\'Arinsal
Gairebé set-centes persones s\'han afegit ja a la demanda col·lectiva per la infecció de la font d\'Arinsal

Prop de 700 persones ja s’han adherit a la demanda col·lectiva per la infecció generada per la font d’Arinsal. L’intent d’arribar a un acord extrajudicial amb l’empresa Eden Springs, distribuïdora de l’aigua que va provocar quadres de gastroenteritis a unes quatre mil persones a Catalunya està encallat. De moment, no hi ha cap acció que hagi repercutit directament contra l’empresa andorrana Aigua del Pirineu, ara en fallida. Sí, però, que hi ha hagut diverses reclamacions col·laterals.

Fonts de la cooperativa d’advocats Col·lectiu Ronda, que coordina i impulsa la demanda col·lectiva, han assegurat que ara per ara ja hi ha 659 persones adherides a la ‘causa’. I que continuen rebent més afectats, que es poden adreçar al portal web  www.reclamaiguaeden.cat. Durant el mes d’octubre es van dur a terme diverses reunions amb representants legals d’Eden per intentar arribar a un acord que, ara per ara, es troba en via morta, encara que menys morta que fa uns quants dies.

Segons les fonts consultades, durant el procés de negociació van sortir discrepàncies amb els serveis jurídics i tècnics de l’empresa distribuïdora de l’aigua que s’havia embotellat al Principat i que va generar l’episodi infecciós a l’entorn dels dies que van anar del 7 al 13 d’abril passat. Un dels principals esculls en les converses són els imports de les indemnitzacions que corresponen als perjudicats i perjudicades, i que inicialment s’havien preestablert en uns 150 euros per dia d’afectació.

Durant el mes d’octubre, les negociacions entre els advocats del Col·lectiu Ronda i els representants de la companyia d’assegurances, la corredoria d’assegurances i l’empresa gestora de sinistres d’Eden Springs es van arribar a trencar. No obstant això, fa pocs dies s’han tornat a reiniciar els contactes i s’ha posat una nova proposta sobre la taula -que per prudència les fonts prefereixen mantenir sota confidencialitat i reserva. La pretensió dels advocats és que el nou contacte serveixi per avançar cap a unes ofertes acceptables per poder plantejar de nou la possibilitat d’un acord extrajudicial.

Investigació

Mentrestant, al Principat continuaria la investigació per intentar determinar les causes del norovirus. A final del mes passat, el Govern, a proposta del ministeri de Salut encapçalat per Carles Álvarez Marfany, va encarregar els treballs d’execució de la investigació oficial a l’empresa francesa Antea Group. Aquesta firma ostenta una bona reputació. La investigació, però, és lluny d’acabar-se malgrat que el propi Álvarez i el portaveu governamental, Jordi Cinca, havien assegurat que a finals d’octubre es tindrien els resultats.

L’únic que s’hauria tingut, segons fonts coneixedores del procés, és el resultat d’un treball previ encarregats a dos especialistes també francesos que són els que haurien determinat què és necessari estudiar i què no cal que es miri per mirar d’aclarir la contaminació de la font d’Arinsal. A partir del que van dictaminar aquells experts és quan s’ha fet l’encàrrec per un import de 67.820,50 euros.

Els treballs contractats es duran a terme en tres fases. La primera és la relativa a la recollida i el tractament de dades així com la realització de l'auditoria de la planta d'envasat. En la segona fase es faran les investigacions sobre el terreny, s'executarà una auditoria del pou de captació i es farà una anàlisi mediambiental de l'entorn així com un estudi de traçadors en els quals s'investigaran les possibles relacions hidràuliques existents entre el medi superficial i el pou de captació, la possible relació hidrogeològica entre un focus particular de contaminació i el pou de captació i la sensibilitat del pou de captació a qualsevol punt de pol·lució o contaminació.

La tercera fase dels treballs es conclourà amb la producció de l'informe final i la presentació de resultats. Està estimat que la realització de l’estudi es faci en un període de quatre mesos. Antea Group és una societat francesa d'enginyeria internacional i gabinet d'assessoria mediambiental. La divisió d'Antea Group de Tolosa que s’ha de desplaçar a Andorra per fer els treballs corresponents compta, segons el Govern, amb una elevada competència i experiència en investigacions mediambientals.

Comentaris

Trending