Funció Pública recull una allau de crítiques i retrets en la majoria de presentacions sectorials de la reforma

La titular del departament i els seus col·laboradors han hagut d’aguantar estoicament xàfecs de queixes davant unes explicacions sovint contradictòries

Una de les reunions sectorials a l\'edifici administratiu i amb la ministra Eva Descarrega dirigint-se als assistents.

El funcionariat està pendent de l’assemblea general convocada per aquest dimecres després d'haver assistir, amb més o menys ganes, a les reunions sectorials convocades per la ministra Eva Descarrega i l'equip que ha dut a terme la reforma de la Funció Pública.  La sensació general és unànime: si els mestres i professors secunden la vaga, el país es para i la resta de treballadors de l'administració seguiran.

Els responsables del ministeri de Funció Pública arriben a la revàlida de l’assemblea general del funcionariat prevista per aquest dimecres -realment ells, els mandataris governamentals, ben poca cosa hi tenen a dir- havent recollit una allau de queixes i crítiques en les reunions sectorials, departamentals, que han mantingut els darrers dies. La ministra Eva Descarrega ha hagut d’aguantar estoicament retrets de tota mena, especialment quan ha hagut de posar-se davant d’uniformats. I ha hagut de recórrer en més d’una ocasió al secretari d’Estat de l’àrea, Toni Rodríguez, per mirar de salvar els mobles. En general, però, el desànim, el desencís, és global.

Diverses fonts han assegurat que les contradiccions en les explicacions donades han estat a l’ordre del dia. Per exemple, en algunes de les reunions i contra el que Descarrega -funcionària per a més referències que no sempre s’ha trobat còmoda en la negociació- ha dit en algunes compareixences públiques, no li ha tocat més remei que reconèixer que, efectivament, el sindicat van fer propostes. Però que aquestes no van ser escoltades per part del Govern. Una de les negatives rotundes de l’executiu va ser acceptar pagar el quinquenni en proporció al trienni. I la justificació ha estat, sempre, segons les fonts consultades, que un objectiu que perseguia la reforma era controlar la despesa del funcionariat.

Davant d’això, però, els consultats hi contraposen el fet que, després, alguns missatges que des de Funció Pública s’han llançat per tal d’arribar al funcionariat i mirar de calmar les ànsies d’aquest ha estat airejar que hi ha tot un seguit de primes o complements, alguns dels quals consolidables, en funció d’objectius. I s’ha assegurat que això permetrà als treballadors públics passar a guanyar més diners que fins ara. I això contradiu, remarquen les fonts, l’esperit de reducció de despesa remarcat en denegar que el quinquenni proporcional al trienni.

S'ha hagut de convocar de pressa i corrents la comissió consultiva de l'administració de la Justícia i el Consell de la Policia

Moltes de les reunions no han tingut l’assistència esperada. I, encara alguns, han assistit o bé per estalviar-se la feina pura i dura si estaven en hores laborals o bé per mostrar ja fos la ignorància ja fos la crítica al projecte. Els sindicats de la Funció Pública fa dies que denuncien la pressa del Govern en voler tancar la reforma. I ara ho pal·lesen amb el fet que s’ha hagut de convocar de pressa i corrents dos organismes amb els quals no s’havia comptat. Que no s’havia pensat que calia que informessin, també, dels canvis projectats. Un és la comissió consultiva dels treballadors de l’administració de Justícia tal i com ja va avançar l’Altaveu. Però és que resulta que en una situació idèntica s’ha trobat el Consell de la Policia, un ens força equivalent i que tampoc havia estat convocat a l’efecte.

I amb tot, el gros del personal de l’administració espera l’assemblea general d’aquest dimecres a les 7 de la tarda a la sala d’actes del comú d’Escaldes. La sensació general és unànime: si els mestres i professors decideixen secundar la vaga, es paralitza el país i la immensa majoria dels funcionaris s’adheriran a l’acció. Que es portarà la reforma als tribunals per una via o una altra, sembla clar. Ara, quin serà el camí, això és una altra cosa. Fins on es forçarà la situació legal o la promoció d’altres iniciatives això no està clar.

Crítiques del PS

El que sí que és segur, també, és que el projecte de llei aprovat pel Govern i la forma de fer de l’executiu també recull crítiques, com no podia ser d’altra manera, de l’oposició. La primera secretària del Partit Socialdemòcrata (PS), Susanna Vela, ha acusat l’executiu de Demòcrates per Andorra (DA) d’haver ningunejatels sindicats dels treballadors. De fet, ha recordat que aquesta situació ha estat similar a la del grup parlamentari taronja amb la confecció d’una reforma laboral que tampoc ha tingut en compte les aportacions fetes pels representants dels assalariats, malgrat la necessitat, en tots aquests textos, d’un “consens polític i social” que ara mateix no existeix

En una compareixença, Vela va voler exposar la visió de la formació socialdemòcrata en relació principalment a la reforma de la Funció Pública, tot i que també ha posat en relleu que les crítiques apuntades són també extrapolables a les lleis laborals imposades pel grup demòcrata. Així, ha lamentat que “són lleis que necessiten un ampli consens polític i social i no el tenen” i que, a més, “no recullen aspectes essencials aportats pels sindicats”. Davant aquesta realitat, la primera secretària del PS ha vist raonable la possible convocatòria d’una vaga per part dels sindicats dels treballadors públics, tot i advertir que “porta uns problemes afegits en no haver-se desenvolupat el que és un dret constitucional”.