Funció Pública obre una investigació per aclarir els fets protagonitzats pel 'furtiu del COEX'

Comentaris

Funció Pública obre una investigació per aclarir els fets protagonitzats pel \'furtiu del COEX\'
Funció Pública obre una investigació per aclarir els fets protagonitzats pel \'furtiu del COEX\'

La secretaria d’Estat de Funció Pública -dirigida per Joan Blasi (a la foto)- està investigant els fets que van envoltar l’acció de caça furtiva protagonitzada per un empleat del servei de conservació i explotació de carreteres (COEX). Les diligències prèvies que s’han obert -emmarcades en el prèambul del que podria ser un expedient laboral- han de permetre “aclarir aquesta situació” i establir si el caçador i funcionari va fer “ús de béns de l’administració pública” o va dur a terme un “ús indegut del seu temps de treball”.

Així ho ha explicat el ministre portaveu del Govern, Jordi Cinca, quan se li ha demanat pels fets protagonitzats pel treballador del COEX el primer cap de setmana de febrer en les immediacions de la carretera general que porta cap a Ós de Civís. Cinca ha deixat clar que els banders “van fer la seva feina” i han demostrat que “tenen capacitat de posar barreres” per mirar de combatre o de detectar les infraccions.

Hi ha el dubte de si el caçador-funcionari va disparar en hores de feina o no i si en aquell moment usava un cotxe propi o, per contra, s’havia desplaçat al lloc on acabaria disparant contra un isard que passejava pel veda d’Enclar amb un vehicle del COEX. A priori, l’aclariment d’aquestes dues circumstàncies sembla que hauria de ser senzill. I més encarà quan els agents del cos de banders van enxampar l’infractor gairebé ‘in fraganti’. 

Segons algunes fonts, l’home hauria estat descobert gràcies a la perícia dels banders que, circulant per la zona on era l’home, haurien sentit un tret i van aturar-se a observar què estava passant. El caçador-funcionari és un vell conegut dels banders, que en diverses ocasions ja han enxampat el mateix home cometent infraccions. Des del punt de vista de la Llei de caça, l’infractor és pràcticament segur que s’enfrontarà a una multa de 3.000 euros i a la retirada del permís de caça, que passarà tres anys abans no pugui recuperar i que només podrà obtenir després de sotmetre’s a una nova prova de capacitació.

Diverses fonts han assegurat que caldrà veure quina és la interpretació que es fa en relació a la jornada laboral d’un integrant del COEX. A l’hivern, tots els maquinistes, i l’infractor ho és, i des de fa moltíssims anys, estarien de guàrdia les 24 hores de cada dia. Per tant, poden ser mobilitzats en qualsevol moment. Per tant… si un funcionari pot ser mobilitzat en qualsevol moment està o no està immers en una jornada laboral? Depèn de com es fili de prim o no se sigui tan primmirat es trobarà la resposta. Si va acudir al lloc dels fets amb un vehicle del COEX o no hauria de ser relativament fàcil amb el testimoniatge dels banders que l’haurien controlat.

Algunes de les fonts consultades han recordat que la zona de treball del funcionari de l’àrea de conservació de carreteres habitualment se centra d’Encamp cap al nord, amb una incidència especial, durant l’hivern, al cap del Port. Alhora, han explicat també que aquests professionals del COEX solen carregar sal o bé a les instal·lacions que tenen a la sortida dels Dos Valires o bé al magatzem de l’antiga plaça de braus d’Andorra la Vella.

Cert, també, que l’home, per raons familiars, d’origen i d’amistats -és lauredià encara que resideix a Ordino- sol passar moltes hores a Sant Julià. Com el dia dels fets, que estaria en les immediacions d’una torba de sal que hi ha a tocar la carretera d’Ós. Alguns testimonis haurien afirmat que l’home estava carregant el vehicle amb què anava de potassa. Sia com vulgui, tot plegat ho haurà de determinar la investigació oberta. I, segons fonts properes al COEX, s’ha assegurat que si es pot establir sense dubtes que la infracció de caça es va cometre en hores de feina (i encara més havent-se desplaçat a l’indret amb un vehicle del departament) es proposarà l’acomiadament laboral de l’infractor.

Comentaris

Trending