Formació específica de la policia per combatre atacs terroristes arran d'atemptats islamistes

Comentaris

Formació específica de la policia per combatre atacs terroristes arran d\'atemptats islamistes
Formació específica de la policia per combatre atacs terroristes arran d\'atemptats islamistes

Que ningú no s’alarmi. Però tampoc que no es relaxi ningú. Malgrat que ‘a priori’ el risc d’una acció terrorista al Principat és molt baix, el risc zero no existeix. Ni aquí ni enlloc. Prou ho sap la policia. Arran dels atemptats islàmics que van afectar París el novembre passat, i davant la constatació que l’exèrcit d’IS està estenent els seus tentacles arreu, el cos d’ordre andorrà -i pràcticament tots els seus agents uniformats, estiguin en l’àrea que estiguin segons les fonts- han dut a terme una formació específica de maneig d’armes que habitualment no s’utilitzen: els fusells d’assalt. Tota una declaració de principis.

Els fusells en qüestió ja tenen una antiguitat notable i se’ls ha hagut de treure pràcticament la pols. Habituals de l’armer de forma pràcticament permanent, malgrat que ja no tenen la tecnologia més avançada encara són funcional. O així ho haurien evidenciat durant les proves que s’han anat fent del novembre així. La major part dels integrants del cos mai no havien agafat cap d’aquests fusells. Ni tan sols els havien vist mai, com aquell qui diu. Es tracta d’armes amb capacitat de produir fos selectiu i equipats amb munició de mitja potència. En el cas dels fusells de què disposa la policia del Principat, la munició en qüestió és el cartutx de calibre 5,56x45 mm NATO. És a dir, la munició estàndard emprada per l’OTAN.

Segons les fonts consultades, en la major part dels agents del cos d’ordre es va fer una formació de tres hores de durada. Alguns dels agents van arribar a disparar fins a setanta cartutxos. També es va repassar l’estat de les armilles antibales, posant de manifest el desgast d’algunes d’elles. Amb el temps, aquests productes perden efectivitat. De fet, la idea del ministeri d’Interior, segons els consultats, i a petició reiterada dels agents, és equipar els uniformats amb una armilla per a cadascun dels integrants del cos. Això ara no era així. N’hi havia un nombre important però no pas individualitzat.

En cas que l’amenaça terrorista hagués crescut -i malgrat els atemptats que tot just fa poc més d’un mes van afectar Brussel·les- ja hi havia la previsió d’equipar-se millor. L’objectiu inicial era equipar els punts fronterers, com a mínim, amb un fusell d’assalt cadascú. La mateixa arma també tindrien cadascuna de les patrulles que fessin rondes amb vehicles pel país. De moment, però, s’ha descartat arribar a aquest punt encara que s’està molt atent a l’evolució dels esdeveniments.

Control d’islamistes

De fet, els agents del servei d’informació del cos de l’ordre han estat fent controls de vigilància especial, com a mínim, sobre un resident d’origen magribí de qui es va detectar una radicalització del seu comportament. Les fonts consultades han assegurat que encara que ha transcendit només el cas d’un controlat -fet que va avançar en exclusiva l’Altaveu l’agost passat-, hi ha alguns casos més. De fet, la policia ja va incrementar fa molts mesos la vigilància entorn a un local que fa funcions de mesquita a la parròquia d’Escaldes i en què, especialment els caps de setmana, s’hi traslladaven musulmans residents a l’estranger, tant d’Espanya com de França.

El control del resident radicalitzat va tensar les relacions amb la guàrdia civil atès que la policia andorrana va sol·licitar informació al cos armat espanyol i, després, la documentació facilitada per aquell cos va ser traslladada als mossos d’esquadra perquè la corroborés. Justament, fa poques setmanes, la policia autonòmica catalana va distingir un comissari de la policia del Principat per la seva cooperació. També la guàrdia civil va advertir al seu dia que tenia notícies que el marroquí nascut a Tetuán Ayoub El Kahzzani podia ser que accedís al Principat. Aquest home va ser detingut l’agost de l’any passat quan va intentar atemptar en un tren que viatjava entre Amsterdam i París. La seva advocada defensora va afirmar llavors que el jove havia estat les setmanes i mesos precedents en diversos indrets d’Europa, entre els quals va citar Andorra.

Comentaris

Trending