Fitch manté la qualificació del país amb perspectiva estable però obvia elements que no van tan bé

Comentaris

Fitch manté la qualificació del país amb perspectiva estable però obvia elements que no van tan bé
Fitch manté la qualificació del país amb perspectiva estable però obvia elements que no van tan bé

L’agència de qualificació del risc Fitch Ratings manté en BBB la valoració d’Andorra i li atorga una perspectiva estable després que les darreres consideracions de la mateixa qualificadora deixessin entreveure que es podria rebaixar novament el ‘valor’ del Principat pel que fa al llarg termini. No obstant això, Fitch Ratings avisa de la dependència del país respecte dels sectors financers i turístic i per a la seva anàlisi obvia dades o deixa de tenir en compte elements que poden arribar a ser molt significatius.

L’agència britànica ha fet pública la seva valoració setmanes després que en fes una de prèvia i no prevista que alertava de certs perills. Ara, però, aquells núvols inicialment predits desapareixen en el llarg termini, que no obstant això ha caigut des de l’A- fins al BBB en un període de temps relativament curt. En la seva comunicació, Fitch Ratings destaca que “Andorra és una economia petita, rica i políticament estable” i que “les finances públiques són sòlides i disposa d’un mercat laboral flexible”. 

Quant a la situació pressupostària estatal, elements que des del Principat es veuen habitualment com un perill, com ara l’estat de la CASS o el fet que el Govern estigui recorren als guanys de les parapúbliques per ‘maquillar’ els comptes, la qualificadora en fa una altra lectura. Positiva. O més positiva, és clar. Justament, destaca els excedents de què disposa la Seguretat Social -en relació a sistemes d’altres països és evident que la caixa està molt millor però les especificitats de la CASS també la fan molt més vulnerable- i l’ús dels dividends dels monopolis públics -us aquests termes- per reduir el dèficit del govern central. Considera bo que en conjunt, durant el 2015, les administracions obtinguessin superàvit.

Vall Banc

També destaca com a exitós el procés de venda del banc pont. I explica que “Vall Banc ha reprès les operacions comercials normals en euros i donarà servei a les transaccions en dòlars en breu.” Obvia però Fitch Ratings que l’operativa no és normal. Des del mes de maig i fins a l’octubre es manté un ‘corralito’ sustentat en una resolució de l’AREB que no té cap base legal ferma. Tampoc no s’explica que no es pot operar amb renda variable.

En la nota de l’agència s’explica que després de l’amortització de les preferents i dels saldos d’accionistes majoritaris i alts executius de BPA, el patrimoni negatiu net de l’entitat intervinguda és de 32 milions. Aquesta xifra és molt superior a l’anunciada al seu dia per l’AREB, que parlava de 17 milions, i no s’explica d’on surt. Fitch explica que aquesta diferència patrimonial es cobrirà amb la venda d’actius del banc, una circumstància que no pot ser perquè en la mateixa resolució de l’AREB es deixava molt clar que BPA passava tots els seus actius a Vall Banc a canvi de ‘cocos’ en una operació valorada en 70 milions. L’AREB no deixava clar llavors, però, com pensava cobrir els 17 milions de descobert i que, segons ara Fitch, serien 32.

La comunicació explica també que se segueix analitzant els comptes que van quedar travats a BPA i explica que la crisi del banc “ha tingut un impacte limitat sobre la viabilitat dels tres majors bancs andorrans”. Això sí, destaca que la crisi ha perjudicat el ritme de creixement econòmic del país. En aquest sentit, recorda que el creixement del PIB el 2014 havia estat de l’ordre del 2,3% mentre que el 2015 l’acceleració va arribar només al 0,8%.

Entre els aspectes que fan perillar l’estabilitat financera del Principat o que suposen un risc evident Fitch cita la dependència que Andorra té dels sectors bancaris i turístics. I en relació amb el primer i amb el fet que la qualificació sigui BBB i pugui o no variar, es lamenta el fet que hi hagi l’“absència d’un prestador d’últim recurs”. És a dir, es considera un fet negatiu que el Principat no disposi d’un banc central o similar.

En fer les seves anàlisis, Fitch Ratings tampoc té en compte la demanda plantejada contra l’Estat pels accionistes majoritaris de BPA. Sí que cita que si mai el Govern fos condemnat a haver de satisfer a la família Cierco els 360 milions que en xifres rodones reclamen això podria suposar un daltabaix. Però no hi entra l’agència com tampoc l’executiu ha fet cap provisió pressupostària. El que no se citen per enlloc són les reclamacions que ja han començat a haver-hi de clients.

En definitiva, un comunicat fet a mida per calmar els ànims. Per donar tranquil·litat i visualitzar una estabilitat… però que si es rasca una mica queda clar que el paper ho aguanta tot i la situació s’agafa amb pinces.

Comentaris

Trending