El tancament de les fronteres torna a enfonsar els ingressos per importacions a la duana

La recaptació va caure al nombre un 17% en comparació al mateix mes del 2019 i l’acumulat al 2020 està un 25% per sota de la de l’exercici anterior, malgrat una tímida recuperació de l’entrada de tabac

Les dependències de la duana al riu Runer.
Les dependències de la duana al riu Runer. Altaveu

El tancament pràctic de les fronteres causat per les mesures restrictives aplicades pels països veïns per evitar l’expansió del coronavirus ha tingut, novament, un impacte clar en les importacions que arriben al país. Els ingressos aconseguits per la duana via l’entrada de mercaderies van caure durant el novembre un 17% en comparació a l’any anterior. L’única excepció es va produir amb la recuperació, tímida, de l’arribada de tabac (+6,3%).

Cal recordar que a l’octubre, quan tant Catalunya com França van adoptar restriccions a la mobilitat que, de facto, impossibiliten encara, tret de comptades excepcions, l’arribada de visitants al Principat, ja s’havien registrat dades negatives. I, al novembre, com era d’esperar, s’han repetit. Els ingressos a duana es van quedar en 14,79 milions, el que suposa un 16,7% menys que el mateix mes del 2019, quan es van recaptar fins a 17,76 milions.

De fet, no és cap sorpresa. Segueix la tendència de gairebé tot l’any. Únicament al setembre les dades havien estat positives en comparació a l’exercici anterior. Per això, el global acumulat cau gairebé un 25%: dels més de 191 milions que s’havien ingressat en els onze primers mesos del 2019 a tot just 143,7 enguany.

La davallada de recaptació -i, per tant, lògicament de les mercaderies importades- és generalitzada. Cauen els ingressos per begudes (-48%), per combustibles minerals (-59%) i per altres mercaderies (-23%). L’excepció, que no deixa de ser sorprenent, arriba amb el tabac, un dels capítols que més diners deixa a les arques de la duana.

Així, durant el novembre es van ingressar 9,52 milions d’euros per aquest concepte. Si es compara aquesta xifra amb els 8,95 aconseguits el mateix mes del 2019, es comprova que hi ha hagut un increment del 6,3%. Per tant, seria el millor període de l’any, després del setembre. Tot i això, l’acumulat al llarg de tot el 2020 continua presentant una significativa disminució: 69,9 milions pels 92,9 de tot just fa dotze mesos. És a dir, una caiguda propera al 25%.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending