El senat francès adverteix que la reducció de tabac contravé la normativa europea i l’acord duaner

La cambra elimina la mesura del text legal arran de l’esmena presentada pel parlamentari Albéric de Montgolfier, però l’Assemblea Nacional podria tornar-la a incorporar

El senador Albéric de Montgolfier.
El senador Albéric de Montgolfier. SÉNAT

La voluntat del govern francès de reduir el nombre de tabac que es pot passar per les fronteres des d’altres països ha patit un revés al Senat. La cambra va aprovar l’esmena presentada pel parlamentari Albéric de Montgolfier que suprimiria la rebaixa, de quatre a un cartró. Ara, però, el text tornarà a l’Assemblea Nacional per a una segona lectura en la qual la mesura es podria tornar a incorporar al projecte legislatiu.

La possibilitat que França limiti la quantitat de tabac que es pot passar sense necessitat d’haver de declarar´-lo a la duana ha aixecat inquietud en el sector comercial andorrà que, fins ara, es regeix per la franquícia establerta en l’acord duaner. De fet, des del Govern es defensa que aquest conveni prevaldria sobre la decisió parlamentària i, per tant, s’hauria de mantenir el cartró i mig (30 paquets), però el que passaria finalment no està tan clar.

Per ara, però, els plans de l’executiu francès han quedat, almenys momentàniament, aturats. Al país veí del nord regeix un sistema bicameral i, per tant, les lleis han de ser aprovades tant a l’Assemblea Nacional com al Senat. I aquest segon, per ara, ha acceptat l’esmena presentada per de Montgolfier i ha anul·lat la reducció.

El senador Albéric de Montgolfier.

Relacionat

Una esmena al Senat francès frena però no atura la limitació de cartrons de tabac

Des de la cambra, però, s’és conscient que l’Assemblea Nacional podria perfectament tornar a incorporar la mesura al text. Per això, durant el debat es va advertir dels problemes legals que pot suposar, tant pel que fa a la directiva europea sobre la matèria com amb el mateix acord duaner amb Andorra. Així, s’ha advertit que qualsevol dels Estats veïns que es puguin veure afectats per la mesura podrien denunciar-la com a contrària a l’ordenament comunitari i, per tant, acabar duent el tema davant el Tribunal de Justícia de la UE.

Caldrà veure ara si aquestes advertències serveixen o no. És a dir, si són acceptades per l’Assemblea Nacional o, al contrari, desestimades. En aquest segon cas, suposaria l’aprovació del text i de la reducció del tabac que es pot passar per les fronteres, inclosa l’andorrana.

Comentaris

Trending