Satisfacció al Fons de reserva pels resultats obtinguts en l’any de la pandèmia

El president del consell d’administració, Jordi Cinca, destaca la recuperació de les pèrdues del primer trimestre i defensa que l’estratègia d’inversions seguida els darrers anys ha estat molt més profitosa que si s’hagués estat més conservador

Jordi Cinca, durant una compareixença al Consell com a màxim responsable del fons. Liberals d'Andorra

El president del consell d’administració del Fons de Reserva de Jubilació (FRJ), Jordi Cinca, ha fet una valoració positiva dels resultats de l’entitat durant l’any passat, malgrat l’esclat de la crisi sanitària i econòmica del coronavirus. Així, ha remarcat que va assolir una rendibilitat per sobre l’IPC, objectiu clau de l’ens, i que es van remuntar les “pèrdues latents” del primer trimestre. També ha defensat que la política d’inversió dels darrers anys ha estat més adequada que una de conservadora, ja que s’han aconseguit 260 milions més que amb els diners en dipòsits.

Cinca ha recordat que “l’objectiu del fons és assolir una rendibilitat superior a la inflació a mitjà i llarg termini. I aquest s’hauria complert també durant el 2020, tot i la pandèmia. Així, i tal com va avançar Altaveu, la rendibilitat va ser del 2,76%, molt per sobre de l’IPC amb el qual es va tancar l’exercici (-0,2%). En global, el fons va créixer en 71,08 milions, xifra, tot s’ha de dir, notablement més reduïda que la del 2019. Llavors, l’increment va ser proper als 150 milions.

D’aquest creixement, hi ha 32,34 milions provinents dels excedents de la branca jubilació. Es tracta de 6 menys dels inicialment pressupostats i encara més per sota dels 41,05 del 2019. La resta (38,74) prové de la rendibilitat de les inversions i de la gestió d’altres actius, com ara els immobles propietat del fons.

El fons de reserva creix el 2020 en 70,5 milions malgrat la pandèmia

Cinca ha volgut posar en relleu que són resultats positius en un “any complex, que podia induir al pànic i que calia gestionar amb molta cura”. Així, ha reconegut que “es va patir molt al març i a l’abril, amb més de 100 milions d’euros de pèrdues latents”, però ha remarcat que “d’aquella situació s’ha anat recuperant i hem pogut acabar l’any amb aquesta rendibilitat, un 2,76%” que, recorda, permet “assolir amb escreix el principal objectiu de superar la inflació”. De fet, ha explicat que la rendibilitat des del 2011 és d’un 2,51% anual, molt per sobre de l’evolució mitjana de l’IPC (0,7%).

En aquest sentit, el president de l’FRJ ha defensat que la política d’inversió duta a terme al llarg d’aquesta dècada és molt més positiva de la que hagués suposat “una gestió passiva”, amb “tots els diners en dipòsits”. Així, ha afirmat que “hagués estat molt inferior al que hem tingut, pràcticament insignificant. Suposaria 260 milions d’euros menys de fons”. Per això, entén que “això justifica sobradament l’esforç i la professionalització que s’han anat fent de la gestió del fons de reserva. És el que ens permet optimitzar els diners que aporten els cotitzants”.

De cara al 2021, el fons seguirà apostant per diversificar la cartera i es planteja fer més inversions en actius menys líquids, sense descartar participar en mecanismes per fomentar habitatge a preu assequible

De cara al 2021, Cinca ha avançat que la rendibilitat del primer trimestre continua sent positiva, del 2,15% i s’ha mostrat esperançat que es podran mantenir aquests resultats, ja que “els mercats anticipen una recuperació econòmica”. Tot i això, entén que cal actuar “amb prudència” tot esperant a “veure què passa amb la quarta onada i com es consolida el procés de vacunació de la població”.

L’actuació del fons, ha avançat el seu màxim responsable, apostarà per “augmentar la diversificació de la cartera” tant pel que fa a la distribució geogràfica com amb les divises, sense oblidar que cal prioritzar l’euro. També es vol introduir a poc a poc actius menys líquids. “Hem de mantenir una visió estratègica a llarg termini. No estem utilitzant els diners del fons perquè les pensions es paguen amb les cotitzacions. No hem de caure en el parany de reaccions sobtades a moviments sobtats del mercat. Si a l’abril ens haguéssim precipitat, segurament no presentaríem un resultat positiu sinó una consolidació dels resultats negatius”, ha manifestat.

Sobre aquests actius menys líquids, Cinca ha admès l’opció de plantejar-se posar diners en habitatge, sempre, però, en projectes impulsats per altres entitats públiques, no pas per un fons que, ha assegurat, “no ha de tenir vocació d’inversió social” sinó únicament la de “gestionar-se el millor possible”. Per això, “si des d’organismes públics es fan mecanismes que permetin la inversió de tercers, els haurem d’analitzar i veure si encaixen en termes de seguretat, rendibilitat i horitzó temporal en la nostra estratègia”.

Cinca ha tornat a fer una crida a la necessitat de prendre mesures legislatives que garanteixin la perdurabilitat del fons. “El 2008 i el 2015 es van adoptar actuacions importants que han allargat la seva vida, però en calen més”, ha afirmat. Per això, ha manifestat que “és important abordar el debat”. Sobre les possibles accions, ha indicat que “no n’hi ha una de sola” però ha advertit que “és la decisió amb més transcendència econòmica i social que podrà prendre aquest país”.

Etiquetes: