La pugna entre Govern i comuns per les transferències està abocada a acabar als tribunals

Jover admet que “no estem negociant res” amb les corporacions però que volen compartir informació amb els mandataris parroquials per intentar convèncer-los que el criteri de l’executiu és el bo

Eric Jover durant la compareixença d'aquest dimecres.
Eric Jover durant la compareixença d'aquest dimecres. J. A. VILADOT / SFGA

Molt han de canviar les coses, o, en tot cas, arribar a un acord dinerari que no resoldria el tema de fons, o la pugna entre el Govern i els comuns per les transferències acabarà resolent-se als tribunals. De fet, la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, que sol ser menys clara i té menys manies, ha estat contundent en afirmar que serà la Justícia qui haurà de dirimir qui té la raó. El ministre de Finances, Eric Jover, manté que tot i que “no estem negociant amb els comuns” espera convèncer-los amb la informació que se’ls aportarà.

Excepte Marsol, tots els implicats en l’afer i en els set milions d’euros que ballen miren d’evitar admetre que seran els tribunals els qui tindran la darrera paraula. El titular de Finances no ha volgut ni dir què pensa respondre el Govern al recurs administratiu que, aquest sí, han reconegut els comuns que interposaran, entre altres coses i sobretot, perquè no prescrigui el dret a percebre allò que creuen que els pertoca i que l’executiu ja dóna per pagat.

Conxita Marsol.

Relacionat

Marsol diu que el conflicte de les transferències es resoldrà judicialment

Com no podia ser d’una altra manera, Jover ha insistit en el reconeixement que hi ha una “diferent interpretació legítima de les dues parts” sobre com es calcula el que el Govern ha d’abonar als comuns. Les corporacions parroquials consideren que han de rebre els diners sobre allò liquidat. És a dir, sobre el que l’administració central factura, sobre els rebuts que gira, dient-ho planerament. El Govern entén que les transferències tenen a veure amb el que efectivament es cobra.

I aquí continuen encallats els uns i els altres. Jover ha afirmat que entén “perfectament” que els comuns interposin el recurs perquè el seu dret no pugui prescriure. I ha explicat que aprofitaran els terminis legals per aportar la informació necessària -i ha citat criteris del Govern anterior però també informes d’intervenció general i del Tribunal de Comptes- per fer canviar els comuns de criteri. Per arribar a “un acord sobre la interpretació”.

Un moment de la compareixença dels cònsols portaveu, els d'Encamp i els d'Ordino, aquest dimarts.

Relacionat

Els comuns apugen l’exigència al Govern per cobrar les transferències que creuen que els deu

Ara mateix les posicions semblen legítimament enrocades. No obstant això, Jover ha evitat pronosticar què pot passar. “No anticiparem com acabarà aquesta fase”, ha afirmat visiblement enutjat el titular de Finances en relació al recurs administratiu que interposaran els comuns i la resposta governamental a la qual tampoc no ha volgut avançar. Marsol ho té clar. Altres cònsols, com els encampadans Laura Mas i Jean-Michel Rascagneres o l’ordinenc Josep Àngel Mortés encara voldrien arribar a una entesa.

Comentaris (1)

Trending