Els comuns apugen l’exigència al Govern per cobrar les transferències que creuen que els deu

Els cònsols acorden obrir un procediment administratiu que justifiquen per evitar la prescripció del deute que hi ha i que Finances no admet però consideren que es podrà arribar a un acord

Un moment de la compareixença dels cònsols portaveu, els d'Encamp i els d'Ordino, aquest dimarts.
Un moment de la compareixença dels cònsols portaveu, els d'Encamp i els d'Ordino, aquest dimarts. COMÚ D'ENCAMP

Les paraules són importants però els fets més encara. I els cònsols han decidit obrir el procés administratiu per reclamar el deute que, entenen, Govern té contret amb els comuns arran de les transferències financeres. Les corporacions parroquials i el ministeri de Finances entenen de diferent manera la base de càlcul. I aquí rau la mare dels ous. Els uns entenen que els toca rebre diners. L’altre creu que està tot abonat. Els mandataris comunals esperen arribar a una entesa en els dos mesos llargs que hi haurà de marge abans de decidir si es judicialitza el cas.

Els comuns, ja des del 2017, per tant, les corporacions del passat mandat, reclamen, de forma global, set milions d’euros que el Govern entén que no són cap deute. Uns consideren que han de rebre les transferències en funció de la recaptació teòrica o ‘girada’ per l’executiu. Finances considera que per decidir els diners a transferir a les corporacions s’ha de tenir en compte el realment liquidat. És a dir, el que el Govern efectivament ha cobrat, ha percebut, ha ingressat. I l’encallamenta fa temps que dura.

Segons els mandataris comunals, el motiu primer per interposar el recurs és que al setembre l’eventual deute prescriu i que, de no engegar la maquinària, ja no tindrien res a reclamar si no hi ha un acord per la via extrajudicial

Per molt que els cònsols portaveus, i especialment els d’Encamp, parròquia on es feia aquest dimarts la trobada consolar, Laura Mas i Jean-Michel Rascagneres, han volgut treure ferro a la qüestió, és evident que engegar un procés administratiu es posar el rellotge en marxa. Rascagneres ha assegurat que el motiu d’interposar el recurs és que al setembre l’eventual deute prescriu i que, de no engegar la maquinària, ja no tindrien res a reclamar si no hi ha un acord per la via extrajudicial, que no vol dir que s’hi arribi, però que ara quedarà una mica més a prop que abans.

Tant Rascagneres com el cònsol major d’Ordino, Josep Àngel Mortés, un altre dels portaveus de la reunió d’avui, s’han declarat “optimistes de mena” i esperen que durant el termini de marge que hi ha abans de decidir acudir a la Justícia -això són entre dos i tres mesos inicialment- s’arribarà a un acord. “La nostra esperança, justament, és que aquesta decisió (acudir als tribunals) no s’hagi d’agafar”, ha deixat clar el cònsol menor d’Encamp. En tot cas, fins ara es tractava la qüestió de manera ‘informal’. Ara, ha deixat clar Mas, hi haurà “una demanda formal”.

D’entrada, segons els cònsols, la reclamació administrativa “donarà peu a tornar a discutir” i a mirar de “convergir” sobre la base del càlcul a fer. La voluntat és arribar a “una solució amistosa” i per això els mandataris comunals, han afirmat, no volen avançar esdeveniments. Més encara quan cinc de les set corporacions tenen la mateixa tonalitat colorística que el Govern. Però quan s’engega una procés administratiu, l’escenari és, com a mínim diferent al fet de parlar les coses a la cafeteria de l’edifici administratiu. La cursa cap a la Batllia, vulguin o no els cònsols, ja s’ha iniciat.

Comentaris

Trending