El PS acusa Jover de “falsejar els números” amb el pressupost pel 2022

Pere López qüestiona que la xifra d’ingressos prevista, un 10% per sobre de la del 2019, tingui “cap possibilitat” de complir-se i parla obertament de “maquillatge” i “d’engany als ciutadans”

Pere López, preparant-se per fer les declaracions als mitjans.
Pere López, preparant-se per fer les declaracions als mitjans. G. P.

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, ha carregat amb duresa contra un pressupost que, al seu entendre, suposa “enganyar els ciutadans”. El líder del PS ha advertit que les previsions d’ingressos incloses en els comptes no tenen “gairebé cap possibilitat” de complir-se. Al seu entendre, es tracta de “maquillatge” i fins i tot, “d’un falsejament” per part del Govern. A banda, també ha criticat que el nou format fa més complicat el treball i, fins i tot, podria estar fora de la Llei de les Finances Públiques.

López ha valorat de forma negativa el projecte legislatiu. La seva crítica s’ha basat en tres àmbits. El principal, el dels números que, en la seva opinió, no s’ajustaran ni de bon tros amb la realitat. Així, ha explicat que “parlant amb moltes empreses del sector turístic, fan unes previsions d’ingressos bones, però per sota en un 20% o 25% de la darrera temporada d’hivern normal perquè hi ha mercats importants que no es recuperaran encara”. En cavi, “el Govern no només no fa una previsió a la baixa sinó que, a més, la incrementa un 10% en comparació al 2019”.

El líder socialdemòcrata també lamenta que els comptes no contenen solucions per a tres problemes claus del país: habitatge, pensions i salut mental

Són xifres, ha assegurat, que “no tenen cap possibilitat que es realitzin” i, per tant, “fora de tota lògica”. El líder socialdemòcrata, que ha recordat que amb el pressupost del 2021 ja es va cometre “un error gran”, ha lamentat el que considera un “maquillatge dels comptes” amb el qual “s’enganya els ciutadans” amb una “previsió que no se sustenta en res”. Per això, no ha dubtat a acusar el ministre de Finances, Eric Jover, “de falsejar els números” i, fins i tot ha apuntat que “potser algun dia caldrà demanar-li responsabilitats”.

El segon punt criticat per López ha estat el fet que el projecte legislatiu, en l’àmbit de les despeses, “no conté aportacions significatives ni solucions davant els problemes claus del país”. S’ha referit concretament a l’habitatge, on no hi ha, lamenta, cap partida per crear pisos públics; a les pensions i a la salut mental. “Després de com s’han incrementat els problemes i les necessitats en aquest àmbit, esperàvem trobar més recursos”, ha comentat.

Josep Pintat, durant la seva intervenció en la comissió.

Relacionat

Pintat lamenta que la presentació del pressupost pel 2022 “no s’adequa a la llei”

Tal com va fer el seu homòleg a Terceravia, Josep Pintat, el líder parlamentari del PS també ha criticat la nova forma del pressupost. “Ens consta bastant treballar-lo perquè s’ha perdut informació important, clau per analitzar-lo bé i fer esmenes”, ha manifestat. Per això, ha avançat que s’ha exigit a Govern complements de documentació, tot posant en relleu que “ens sembla que no compleix la llei”. O, com a mínim, “està al límit”.

Per tots aquests motius, el PS ja ha avançat que es presentarà una esmena a la totalitat. “Hem de presentar un model alternatiu”, ha justificat. El debat tindrà lloc a la cambra parlamentària el 2 de desembre.

Espectacles com el Cirque du Soleil són els que acolliria el recinte multifuncional.

Relacionat

El recinte multifuncional costarà més de tres cops el previst inicialment

Un altre aspecte dels comptes que ha causat astorament entre els socialdemòcrates ha estat el cost final previst pel recinte multifuncional, que s’enfila per sobre dels 35 milions. “Ens sobta aquesta xifra. I ens falta informació per valorar, però és molt superior al que s’havia parlat”, ha apuntat López.

Comentaris (1)

Trending