Més funcionaris però amb els salaris congelats

El pressupost pel 2021 preveu la cobertura de fins a 190 vacants a l’administració i vuit noves places de policia, però deixa clar que, si l’IPC acaba sent positiu, no s’aplicarà als sous

Façana de l'edifici del Govern.
Façana de l'edifici del Govern. ARXIU

El Govern vol, durant l’any 2021 contenir la despesa en personal de l’administració. Així queda reflectit en el projecte de pressupost per a l’exercici que, però, preveu noves contractacions, tant per cobrir algunes de les vacants existents com per reforçar determinats àmbits, com ara el cos de policia. El que ja han de tenir clar els funcionaris és que el seu sou, almenys el base, no pujarà, ni que l’IPC sigui positiu. El text preveu la seva congelació.

El pressupost, de fet, ja va ser elaborat amb una previsió que la inflació global del 2020 serà 0. Tot i això, per si aquesta estimació falla i acaba pujant, ni que sigui alguna dècima, el text ja remarca que cap salari, ni el dels alts càrrecs ni el de la resta de membres de l’administració, pujarà. “No podran ser incrementades durant l’exercici 2021”, deixa clar l’article 20 de la part dispositiva dels comptes.

Els comptes, davant la situació sanitària, deixen màniga ampla al SAAS per cobrir baixes inferiors a 45 dies, igual que amb el departament d'Educació

En canvi, la voluntat sí que és anar cobrint vacants existents en l’administració i, fins i tot, crear noves places en alguns àmbits. A més a més, es té clar que davant la crisi del coronavirus s’has de pogut tenir llibertat per disposar dels efectius sanitaris que siguin necessaris i per garantir la continuïtat de les classes, en cas de baixes, al sistema educatiu andorrà.

Actualment, a l’administració existeixen 2.863 places ocupades, però hi ha 283 de vacants. El pressupost preveu que, al llarg del 2021, es puguin cobrir fins a 190 d’aquestes. Per tant, en cas de complir-se aquesta previsió, en restarien 93 encara sense ocupar. El cost d’aquesta operació s’estima, anualment, en cinc milions d’euros.

Per un altre costat, es preveuen crear noves places al cos de policia. És a dir, hi haurà una nova promoció d’agents. En aquests, de vuit. El pressupost preveu 74.000 euros per aquest concepte, ja que s’entén que el procés trigarà a completar-se un temps i, per tant, no serà fins al 2022 quan s’haurà d’assumir totalment el cost d’aquests efectius del servei d’ordre.

Oficialment, la despesa en persona caurà per primer cop en anys. Passarà dels 118,6 milions d’euros pressupostats el 2020 a 117,8. Es tracta, però, d’una evolució a la baixa, es pot dir, artificial. En realitat es deu a una reclassificació de l’aportació a fons de pensions, que passa al capítol d’actius financers.

El pressupost també autoritzat al Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) la contractació de facultatius per a la cobertura de guàrdies durant els caps de setmana i festius. En línies generals, el text no preveu cobrir baixes o permisos inferiors a 45 dies, amb l’excepció d’àmbits com el d’educació (mestres, professors i altres) i el sanitari.

Comentaris (2)

Trending