Jover confia que en dos anys els comptes de l’Estat tornin a complir amb la regla d’or

El consell de ministres aprova una actualització del pressupost per adaptar-se a l’evolució de la situació econòmica així com el pla que ha de permetre reconduir la situació financera del Govern, tocada per la pandèmia

Eric Jover durant la roda de premsa.
Eric Jover durant la roda de premsa. SFGA

El Govern espera que el 2023 es pugui haver corregit les desviacions pressupostàries que, provocades per la pandèmia, han fet que, ara mateix, no es compleixi la Llei de sostenibiltiat de les finances públiques, també coneguda com a regla d’or. Així ho posa negre sobre blanc l’actualització del marc pressupostari que presentarà juntament amb la revisió dels comptes per al 2021 perquè siguin validats al Consell General. D’aquestes dos textos, però, el ministre de Finances, Eric Jover, no ha volgut donar detalls al·legant que han d’enviar-los al Tribunal de Comptes i també presentar-los prèviament als grups parlamentaris.

La reunió de Govern ha servir per aprovar aquest pressupost actualitzat, que ja té en compte noves dades econòmiques dels darrers mesos. És a dir, s’adapta a l’evolució de la mateixa pandèmia i a les seves conseqüències sobre el teixit productiu. Paral·lelament, també es posa al dia el marc pressupostari pels exercicis vinents, també adaptant-lo a la informació que ara ja té l’executiu.

Aquest segon document analitza quina serà l’evolució de dades com el percentatge d’endeutament o la despesa, que han de complir, llei a la mà, una sèrie de criteris. És la regla d’or. Jover ha admès, sense entrar en detalls, que enguany s’incompliran tres dels requisits. Ja el 2022, es confia que només sigui un el que s’hagi de posar al dia amb la legislació.

“La llei marca un període de sis anys per retornar a la normalitat; preveiem, en canvi, que bastant abans puguem tornar a una situació en la qual tots ens trobem més còmodes”, ha indicat el portaveu de l’executiu. Això serà possible gràcies a un “pla de recuperació” que, justament, és el que marquen els dos textos aprovats al consell de ministres.

D’ells, però, Jover no ha volgut donar detalls. Ha al·legat que abans vol que sigui validat pel Tribunal de Comptes i conegut pels grups parlamentaris. De fet, ha avançat que aquest mateix dijous farà la petició per comparèixer davant la comissió de Finances i Pressupost del Consell General.

Comentaris (1)

Trending