Els grups de la majoria, disposats a retardar l’entrada en vigor de la taxa turística

Després de la reunió amb la Cambra, que va traslladar les demandes del sector dels allotjaments, les tres formacions consideren “factible” endarrerir la data, tot i que encara han de debatre si serà fins al desembre

El rètol d'un dels hotels del país.
El rètol d'un dels hotels del país. T. S.

La llei que crea la taxa turística ja es troba al Consell General. Seran els parlamentaris els que acabaran de definir les condicions d’aquesta nova figura impositiva. Entre elles, l’entrada en vigor. I, especialment, si es manté juliol o s’ajorna, tal com demana el sector. Aquesta darrera possibilitat guanya força, ja que els grups de la majoria estan disposats a acceptar aquest endarreriment, tot i que encara no està definit si fins al desembre, tal com s’ha demanat des del teixit econòmic.

Probablement sigui l’entrada en vigor el punt de màxima fricció entre Govern i les empreses d’allotjament. L’executiu ha fixat juliol del 2022. Per al sector, això suposa un problema, ja que tenen moltes reserves tancades a preus sense taxa. I, per tant, consideren que no la podrien repercutir. Al contrari, l’haurien d’assumir ells. Per això, demanen que es posposi fins al desembre, quan comença la temporada d’hivern i ja la podrien incloure en les noves tarifes.

La façana de la seu de la Cambra de Comerç.

Relacionat

La Cambra aposta per ajornar l'aplicació de la taxa turística fins a l'1 de desembre del 2022

Així s’ha volgut traslladar als grups parlamentaris. Representants de la Cambra s’han reunit amb les diferents forces polítiques del Govern per explicar-los aquesta postura, així com per demanar altres possibles modificacions en el text. Evidentment, al final, qui té la paella pel mànec és la majoria. I Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos han escoltat la demanda i no la veuen amb mals ulls.

Així ho ha explicat a Altaveu el conseller general de Liberals Marc Magallon. “Des dels grups pensem que és una de les peticions que, per ajudar al sector, es podria mirar de fer un esforç”, ha comentat el parlamentari. Per tant, considera que “és factible que la puguem acceptar”.

Per fer-ho, caldria introduir el canvi al projecte legislatiu via esmena. Hi ha encara força temps per presentar-les. De fet, el període per fer-ho es va allargar fins al 21 de gener. Per tant, al llarg d’aquestes setmanes els grups que donen suport a Govern hauran d’acabar de valorar com vehiculen la demanda.

Dos hotels al centre d'Encamp.

Relacionat

El sector dels allotjaments farà pressió al Consell per endarrerir la taxa turística

Magallon avisa que, malgrat estar oberts un ajornament, no vol dir que necessàriament vagi fins al desembre. Això és, justament, un dels punts que caldrà debatre entre les tres formacions. “Anem en aquest sentit, però no tenim decisió ferma de la data. Tot apunta a posposar-ho i que entri més tard”, ha apuntat.

En la reunió amb la Cambra, també es van fer arribar altres propostes de canvi. “Hi ha més d’una que és viable”, ha indicat Magallon que, però, també deixa clar que no ho seran pas totes. “Quan tens peticions d’aquesta mena sempre es va a màxim, però entenc que la proposta final anirà a un intermedi”, ha manifestat. Entén, però, que “serà un ‘win win’ perquè tothom hi guanyi”. En aquest sentit, admet que “almenys un 50% de les demandes ja de forma inicial, estem predisposats a acceptar-les”.

Comentaris (5)

Trending