Ja fa temps que costa trobar persones amb la formació i les capacitats necessàries que vulguin accedir al consell de l’AFA. De fet, aquesta dificultat va portar al seu dia a obrir la possibilitat que ni els membres del consell, a excepció del president, ni el director general hagin de ser necessàriament nacionals. Amb tot, la qüestió de la renovació del consell d’administració del regulador financer s’ha anat dilatant. Preocupava més el poder del director general i les decisions que no convencien alguns dels operadors del sistema, que veien com els seus criteris estrictes els estaven portant moltes dificultats. D’aquí les pressions fins que el Govern va accedir a liquidar qui fins fa pocs mesos ha estat el màxim executiu de l’organisme, Ramón López.
Abans que es comuniqués formalment que Cerqueda seria el substitut de López els noms de Meritxell Maestre i Maanan Aouraghe; però ni tan sols se’ls ha fet la proposta formal
Després d’aquesta circumstància ja no hi ha excusa perquè s’hagi de procedir a renovar d’una vegada el consell d’administració. Entre altres coses, i si no hi ha entrebancs de darrera hora vist que al Grup Godó li costa desprendre’s de David Cerqueda, perquè aquest darrer hauria de deixa el lloc de conseller per assumir la direcció general de l’ens. I amb aquest canvi de rol l’ens d’administració de l’AFA sí que quedaria plenament en fals. Fins ara havia estat la Covid l’excusa perfecta per justificar la dilació de la substitució. Ja era una excusa sobrevinguda perquè el nomenament de Casal i Areny s’havia fet el 23 de gener del 2014 i, per tant, hauria d’haver estat al gener quan s’hauria d’haver procedit al relleu.
Ara la qüestió ja s’ha començat a posar sobre la taula del Consell General. Perquè és formalment la cambra parlamentària la que procedeix a fer els nomenaments. Hi havia a la reserva i abans que es comuniqués formalment que Cerqueda seria el substitut de López els noms de Meritxell Maestre i Maanan Aouraghe. Però ni tan sols se’ls ha fet la proposta formal. A més, no hi acabaria d’haver consens al Consell sobre qui hauria de fer les propostes. Maestre i Aouraghe estarien avalats, respectivament, per DA i Liberals. Per resulta que la segona força parlamentària, el PS, quedaria fora de qualsevol proposició.
El fet que hi hagi una tercera cadira a designar obriria el ventall d’oportunitats. Sobre el paper, seria més fàcil fer el repartiment. Però les fonts governamentals consultades consideren que vist que al seu dia l’únic integrant del consell d’administració que no cal rellevar, Armand Pujal, va ser elegit a proposta llavors del PS, llavors les tres places que s’han d’ocupar ara correspon proposar-les a la coalició. I heus aquí que si per A o per B la qüestió ja estava encallada fins ara, a partir d’ara es pot enquistar per aquesta qüestió d’índole política. En qualsevol cas, mantenen les fonts, no pot passar el primer de gener sense que s’hagi fet la renovació, perquè del contrari, qualsevol decisió que adopti el consell d’administració, podria quedar fortament qüestionada.
Comentaris (3)