En marxa el sistema per declarar amb agilitat l’IGI dels productes comprats a l’estranger

La normativa que ha entrat en vigor aquesta setmana ha de permetre fer el tràmit en uns dos minuts i des del Govern es recorda que s’ha de pagar l’impost en els béns amb un valor de 300 euros o superior

El Govern ha compartit a xarxes la informació sobre quan s'ha de pagar l'IGI.
El Govern ha compartit a xarxes la informació sobre quan s'ha de pagar l'IGI. Govern

Aquesta setmana ha entrat en vigor el nou sistema que permet als ciutadans del Principat agilitzar la declaració a la duana de les compres per valor superior a 300 euros que hagin fet fora del país i per a les quals hagin demanat el ‘tax free’ o per les de més de 900 euros en general. Això els permet fer el corresponent pagament de l’impost general indirecte (IGI) que tocaria si les haguessin adquirit a Andorra. La voluntat és que el tràmit es pugui fer en qüestió de pocs minuts.

El reglament, que havia estat aprovat pel Govern el passat 23 de setembre, es va publicar dimecres al BOPA i, per tant, ja és vàlid. La normativa s’impulsa en el marc d’una voluntat d’intensificar els controls per assegurar que aquells residents que fan compres a l’exterior per valors elevats i, posteriorment, utilitzen la possibilitat de descomptar-se el que paguen d’IVA, un cop arribin al país sí que afrontin l’IGI corresponent dels diferents productes.

Si s'ha fet tax free, cal pagar l'IGI de tots els productes que superin un valor de 300 euros; si no s'ha fet, a partir dels 900

El procediment simplificat s’aplica a “les mercaderies contingudes dins l’equipatge personal dels viatgers i les trameses per via postal destinades a particulars” sempre que “estiguin desproveïdes de tot caràcter comercial, que es destinin a un ús particular i que es trobin en els equipatges personals dels viatgers quan s’importin en un mitjà de transport”. En qualsevol cas, el declarant “ha de ser el destinatari (...) o una persona física autoritzada a recollir-la en el cas de les trameses postals” i els productes han de ser destinats “al consum”.

En la declaració, s’haurà de presentar “una factura o d’un document equivalent que permeti una identificació clara de la mercaderia, l’expedidor, la quantitat, així com el seu valor i la moneda de facturació”. Amb aquesta informació, s’estableix quina és la quantitat a abonar, que s’ha de pagar al comptat.

El reglament indica que aquest tràmit es podrà fer en qualsevol moment: 24 hores al dia els 365 de l’any. Des del Govern s’assegura que la voluntat és que el temps màxim que ocupi no sigui superior als dos minuts.

El pagament de l’IGI és obligatori, si s’ha fet tax free, quan el valor total dels béns superi els 300 euros, o 150 en el cas dels menors de quinze anys. Si no s’ha demanat l’exoneració de l’IVA, aquesta barrera puja fins als 900 euros.

Duana del riu Runer.

Relacionat

Més controls duaners a partir de la setmana vinent i simplificació del tràmit per pagar l'IGI

Fa temps que el sector comercial del país posa en relleu el perjudici que, al seu entendre, els suposa que els residents puguin estalviar-se l’IVA quan fan compres a l’estranger i, en canvi, no declarin l’IGI quan el producte adquirit entra el país. Des de les diferents entitats es va demanar diverses vegades que cal incrementar el control per evitar el que, al seu entendre, suposa “una competència deslleial”. Ara, el Govern, així ho sembla, s’ha posat mans a l’obra.

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending