Les empreses tindran fins a 17 anys per aprofitar les deduccions per pèrdues

La reforma fiscal es tanca amb aquesta ampliació de termini -l’actual és de només deu exercicis-, vist que les societats hauran de pagar com a mínim un 3% dels beneficis a partir del 2024

La reforma fiscal marcarà un tipus mínim del 3% si es té beneficis.
La reforma fiscal marcarà un tipus mínim del 3% si es té beneficis.

La reforma fiscal ja està a punt de sortir del forn. La llei que impulsa diferents canvis en les figures impositives (Impost de Societats, IRPF i el de la renda de no residents) es votarà dijous al Consell General. Finalment, el treball en comissió ha acordat ampliar el temps que les empreses tindran per fer valdre com a deduccions els resultats negatius d’anys anteriors. A la vegada, hi haurà beneficis per tenir pisos en lloguer a preu assequible i s’impulsen mesures per afavorir el mecenatge, l’esponsorització i la col·laboració en projectes d’interès nacional.

La comissió legislativa de Finances i Pressupost ha deixat enllestit definitivament el text, que ha de permetre millorar lleugerament la recaptació de l’Estat. Això sí, a partir del 2025, que és quan s’haurà de fer la liquidació del primer exercici en el qual els canvis estaran en vigor, el 2024. Cert, però, que algunes modificacions ja es posaran en marxa un cop la llei es publiqui al BOPA, com és el cas de les deduccions per oferir habitatge a preu assequible.

Es crea una deducció per fomentar la posada al mercat de pisos de lloguer: es podrà reduir de la base de tributació un import equivalent al 5% dels ingressos provinents dels arrendaments, sempre que siguin d’un màxim de 1.250 euros al mes i de vuit per metre quadrat 

Una de les claus del text és que tota empresa que tingui beneficis hagi de pagar com a mínim un 3% dels mateixos. Amb l’actual legislació, es donava el cas que moltes societats amb guanys acabaven sense abonar cap euro, ja que aplicaven diferents deduccions, entre elles les que servien per compensar la tributació comunal. A partir d’ara, o millor dit, del 2024, si hi ha números verds, una part s’haurà d’abonar.

Justament, un dels canvis introduïts a la llei fa referència a aquesta obligació. En l’actual legislació, les deduccions tenen una validesa de deu anys. El sector empresarial va alertar que, amb el mínim del 3%, hi havia el risc que alguns negocis perdessin aquestes facilitats, ja que esgotessin el temps per fer-les servir. Per això, la majoria va esmenar el text per incrementar el període de vigència. En alguns casos -com ara els resultats negatius- de 10 a 17 anys. En altres, de tres a sis.

La llei original també creava una mesura per afavorir la posada al mercat de pisos de lloguer. Inicialment, la possibilitat de reduir la base de tributació en un import equivalent al 2% dels ingressos provinents d’aquests immobles sempre que la renda fos inferior a 900 euros. El treball en comissió ha permès barrejar dues esmenes, una de la majoria i una altra de Terceravia. Finalment, s’ha optat per incrementar la reducció fins al 5% i en pisos d’un màxim de 1.250 euros de renda mensual. Això sí, sempre que el preu per metre quadrat no superi els vuit euros.  

El text que es votarà dijous també inclou nous incentius fiscals per a empreses i particular que busquin col·laborar econòmicament en accions d’esponsorització o patrocini d’activitats esportives, culturals o socials o de mecenatge. I també s’ha incorporat un tractament similar en el cas que es vulgui col·laborar amb projectes que, des del Govern, es considerin d’interès general.

Una novetat que ja incloïa el text original i que s’ha mantingut, segons han volgut remarcar fonts de la majoria, és la incorporació de noves rendes exemptes en l’IRPF. Es tracta d’aquelles “transmissions lucratives” que, fins ara, paguen quan es produeix una transmissió entre familiars, sigui entre vius sigui ja via herència. En el primer cas, es considera parent també el cònjuge o la parella. D’aquesta forma, s’entén, es podran desbloquejar alguns canvis que, fins ara, estaven paralitzades a les notaries, justament, per evitar haver de tributar.  

Comentaris (2)

Trending