Emissió internacional de deute públic de 500 milions d’euros via Luxemburg

El Govern tria Crédit Agricole i Banco Santander com a bancs col·locadors amb la idea de reestructurar l’endeutament actual i disposar de més marge per al retorn -deu anys- a un tipus d’interès més baix

Eric Jover i Marc Ballestà durant la presentació del projecte de diversificació de l'endeutament.
Eric Jover i Marc Ballestà durant la presentació del projecte de diversificació de l'endeutament. C. ESTEVE / SFGA

El Govern d’Andorra posa en marxa durant el primer semestre d’aquest 2021 la primera emissió de deute públic internacional de veritat. Són 500 milions d’euros que han de servir per reestructurar bona part de l’endeutament actual i aconseguir guanyar marge de venciment alhora que rebaixar el tipus d’interès que s’està abonant actualment. L’emissió és a deu anys i es fa amb dret luxemburguès. Crédit Agricole i Banco Santander són els bancs designats com a col·locadors. L’executiu està convençut que l’emissió serà tot un èxit.

El ministre de Finances, Eric Jover, i el secretari d’Estat de Relacions Internacionals financeres, Marc Ballestà, han donat compte d’aquest nou pas en la diversificació de l’endeutament estatal. Els dos mandataris governamentals estan convençuts que amb l’emissió que s’ha de sustentar en bons verds, sostenibles i socials, que són dels que més atracció tenen avui per avui, les finances estatals guanyaran “capacitat de resiliència”. Jover ha explicat que, d’entrada, no es preveu generar nou endeutament sinó que el que es fa es refondre totes les emissions que acabaven ara i altres pòlisses per poder treure al mercat una emissió amb una quantitat prou notable.

Durant la tardor passada, han explicat Jover i Ballestà, ja es va fer com una mena de prova pilot amb una emissió de 180 milions d’euros que va rebre ofertes per valor de 332 milions i que es va acabar col·locant entre vuit països diferents

Els 500 milions d’euros eren el mínim, ha vingut a dir el ministre, perquè els inversors es puguin sentir interessats en l’emissió. L’interès que s’abonarà no ha estat anunciat, encara que els dos mandataris han explicat que serà inferior a la col·locació nacional. Durant la tardor passada, han explicat Jover i Ballestà, ja es va fer com una mena de prova pilot amb una emissió de 180 milions d’euros que va rebre ofertes per valor de 332 milions i que es va acabar col·locant entre vuit països diferents.

Que es triï la via luxemburguesa, ha assegurat Jover, no és res anòmal. Ben al contrari és una plaça habitual per aquestes emissions, també triada per la Unió Europea (UE) per exemple, i dóna seguretat jurídica. Crédit Agricole i Banco Santander, “entitats amb les quals ja hem cooperat”, ha remarcat Ballestà, s’encarregaran d’oferir el producte andorrà entre el seu catàleg de clients institucionals. De manera secundària, també els bancs del país podran oferir els bons de l’emissió.

Què aporta la reestructuració

Jover ha destacat les tres o quatre qüestions que comporta el fet de poder reestructurar el deute. D’entrada hi ha “un increment del venciment” de les emissions, moltes de les quals eren a un any i, en conjunt, eren a 2,3 anys. Ara “hi haurà de coll fins a deu anys” per poder retornar els capitals. La diversificació comportarà “una rebaixa del tipus d’interès” amb la qual cosa això farà aminorar també la despesa financera que ha d’afrontar l’Estat.

El ministre de Finances també ha destacat el fet que “si ens trobéssim en una situació de crisi, tant el sistema bancari com els ciutadans podrien trobar-se amb dificultats de recompra” del deute. Per tant, internacionalitzant l’endeutament “el mercat és molt més ampli”. Tot i això, Jover ha deixat clar que les entitats bancàries del Principat no passen per dificultats i van ser les primeres en oferir-se a aportar “més muscle financer” al Govern “amb productes similars” a aquells que s’han obtingut fins ara.

No obstant, el titular de Finances ha recordat que “la nostra voluntat” és la de diversificar el deute i anar “més enllà” del marc nacional. Alhora, la capacitat de finançament de les entitats bancàries andorranes, col·locant el deute públic en mercats internacionals, “no l’ocuparem des de l’àmbit públic” sinó que es donarà marge al sector privat per tal que pugui acudir als bancs nacionals si hi ha necessitat.

Comentaris (6)

Trending