Els duaners esperen iniciar el port d’arma generalitzat durant el primer trimestre del 2022

Hores d’ara els darrers grups de funcionaris estan fent les formacions pertinents i a partir d’aquí s’establirà qui pot usar la pistola i, en cas molt específic, l’escopeta semiautomàtica que sols estarà disponible als punts fronterers

Als punts fronterers els duaners hi tindran escopetes semi-automàtiques d'ús col·lectiu.
Als punts fronterers els duaners hi tindran escopetes semi-automàtiques d'ús col·lectiu. Toni Solanelles

Els duaners preveuen que durant el mes de febrer, o en tot cas durant el primer trimestre de l’any que ve, podran fer efectiu el port d’arma. Hores d’ara s’estan completant els treballs de formació dels agents que han passat els psicotècnics -que són la immensa majoria dels funcionaris- i s’estan ajustant altres aspectes, com ara els normatius, amb un reglament aprovat fa pocs dies i que estableix en gran mesura quins seran els funcionaris que podran usar les armes de foc.

Des del 2007 que els duaners estan equipats, a nivell de seguretat, amb un cinturó on hi porten una porra extensible o pal de defensa, un esprai i unes manilles. Aquests elements de protecció es mantenen i s’hi afegeixen ara les armes de foc. A nivell individual, els agents del cos s’equiparan amb una pistola semi-automàtica de la casa Beretta. Alhora, i a nivell col·lectiu, el cos disposarà als punts fronterers d’escopetes semi-automàtiques. Aquest armament està pensat per haver-lo d’usar en comptades ocasions i en moments molt especials. Vigilàncies o controls específics, situacions de tensió màxima…

Imatge d'una pistola de 9mm 'parabellum' dins d'un estoig.

Relacionat

Arma curta de 9mm ‘parabellum’ i escopeta de trombó per als duaners

Segons que han explicat fonts del cos, la voluntat és que al mes de febrer tot el que resta per poder fer efectiu el port i ús d’arma estigui llest. La reivindicació de poder portar armes de foc fa molt temps que estava sobre la taula. De fet, segons les fonts consultades, el reglament que ara ha vist la llum feia quinze anys que s’hauria d’haver aprovat d’acord amb la llei que regula el cos. Però s’ha anat demorant en el temps. O dit d’una altra manera, segons les fonts consultades, “és una de les desatencions polítiques que hi ha hagut cap als duaners”.

Aquells funcionaris que hagin passat positivament el psicotècnics específics pensat per a l’ús de les armes de foc -una superació que ha estat molt massiva- i que alhora hagin mostrat les habilitats necessàries en les formacions que s’han estat fent -encara queden alguns pocs grups per completar aquesta tasca- podran efectivament usar la pistola. El reglament, a més, estableix en quines ocasions i de quina manera.

Comentaris

Trending