Andorran Banking ha fet públics aquest dijous els primers resultats provisionals del 2020, clarament marcats per la pandèmia, que s’ha acabat ‘menjant’ un de cada quatre euros que els bancs havien obtingut de benefici durant el 2019. Tot i així, la banca ha incrementat el volum dels recursos gestionats de clients un 4% fins als 51.741 milions d’euros, el que suposa, segons les dades facilitades l’exercici anterior, que els bancs del país -Crèdit Andorrà, Andbank, MoraBanc, BancSabadell d’Andorra i VallBanc- van gestionar el 2020 2.000 milions d’euros més.
La inversió creditícia també va créixer el 2020 un 4,5%, i la ràtio de solvència ha pujat fins al 17,71% CET1 (phase-in). Totes aquestes xifres són un avançament del tancament oficial a 31 de desembre de 2020 que han de ser revisades pels auditors i aprovades pels òrgans d’administració de cada entitat. A nivell de resultats, totes les entitats han experimentat una caiguda respecte de l’any anterior. Una davallada que ha estat més accentuada en els bancs més grans.
Segons la patronal bancària, els tipus d’interès baixos, l’adaptació contínua a la normativa bancària internacional i les fortes inversions tecnològiques pressionen els resultats del sector amb una rendibilitat financera (ROE) que se situa en un 5,37%, per sobre de la mitjana de bancs europeus (2,12% segons dades del BCE del 3r trimestre del 2020).
La directora general d’Andorran Banking, Esther Puigcercós, destaca que “el 2020 ha estat un any difícil, i determinat per l’efecte de la pandèmia, però les entitats andorranes han mantingut la seva fortalesa i atracció a nivell de captació de recursos de clients. Les provisions per la crisi sanitària han tingut una incidència significativa sobre el compte de resultats, sense malmetre la sòlida posició en termes de solvència i liquiditat”.
La ràtio de solvència CET1 (phase-in) és del 17,71% a 31 de desembre del 2020, lleugerament superior a la de l’exercici anterior que era del 17,48%, i per sobre de la mitjana dels bancs europeus que se situa en el 15,21% segons dades del Banc Central Europeu (BCE) del 3r trimestre del 2020. La ràtio de liquiditat (LCR) és del 187% també superior a la mitjana dels bancs europeus que és del 170% al tancament del tercer trimestre del 2020.
Comentaris (2)