El coronavirus fa desplomar els ingressos a la duana

La recaptació pels impostos que graven els productes importats cau fins a un 37% entre gener i juny, amb especial influència dels que s’apliquen sobre el tabac

La duana del riu Runer.
La duana del riu Runer. Altaveu

La crisi sanitària provocada pel coronavirus ha enfonsat de forma important els ingressos que l’Estat aconsegueix amb l’entrada de mercaderies al país. Entre gener i juny, la recaptació impositiva pels productes entrats al país va caure prop d’un 37% en comparació amb l’aconseguida durant el mateix període del 2019. El tabac és un dels capítols que acumula un major descens pel que fa als diners cobrats, però la davallada és general, amb un inici de recuperació el mes passat.

Així ho revelen les mateixes dades del departament de Tributs i Fronterers. Al llarg del primer semestre, la recaptació per impostos a la duana es va quedar en 62,6 milions d’euros. Es tracta d’una dada que queda molt lluny dels prop de 100 (98,76 concretament) assolits en el mateix període del 2019. La davallada és especialment forta amb les declaracions duaneres (de 48,5 a 29,29 milions d’euros) i també significativa amb l’Impost General Indirecte (IGI) que va suposar entrada de diners per un valor de 18,18 milions, en comparació als 26,6 d’un any abans.

Dels gairebé 100 milions recaptats durant el primer semestre del 2019, s’ha passat a només 62,6 enguany

les dades mes a mes, es comprova de forma clara l’impacte que ha tingut la crisi sanitària provocada pel coronavirus. Durant el gener i el febrer, la recaptació es va situar entorn els 16 milions d’euros, lleugerament per sota de la del 2019. Amb l’esclat de la pandèmia, al març ja es va quedar únicament en 12,84 milions i a l’abril i al maig es va tocar fons amb 7 i 3,3 milions d’ingressos. Al juny, tot i que encara molt per sota de les xifres de l’any passat, es pot parlar d’una recuperació, amb una recaptació de 7,4 milions.

Per productes, les dades de duana evidencien que un dels productes que més ha patit l’aturada de l’activitat -especialment la turística- és el tabac. En els sis primers mesos del 2020, la davallada de la recaptació ha estat del 41%. Dels 47,87 milions ingressats el 2019 entre gener i juny s’ha passat únicament a 28,3, amb xifres especialment baixes el maig i el juny.

La baixada de recaptació, però, també afecta altres capítols, com ara el de les begudes. En aquest cas, en el primer semestre a les arques de l’Estat, via duana, van entrar 2,8 milions un 33,4% menys que un any abans. La caiguda també es registra amb els combustibles minerals (-34,9%) i altres mercaderies (-30%).

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending