Congelació salarial per als alts càrrecs polítics de Govern i els consellers generals

El pressupost es tanca incorporant l’esmena de la majoria que no aplica l’IPC als sous del cap de l’executiu, ministres, secretaris d’Estat i parlamentaris; també es recupera la prejubilació dels funcionaris amb el 60% de la darrera nòmina

Consellers de la majoria durant una sessió de Consell.
Consellers de la majoria durant una sessió de Consell. DEMOCRATES

Ni cap de Govern. Ni ministres. Ni consellers generals. Cap d’ells tindrà increment salarial aquest 2023. El seu sou quedarà congelat. Així ha quedat marcat en el text definitiu del pressupost per a l’exercici, que es votarà dimarts vinent. Demòcrates, independents i Ciutadans Compromesos han fet valer la majoria per imposar l’esmena ja anunciada. Els canvis al text també estableixen que els funcionaris més antics es podran prejubilar cinc anys abans de la data oficial amb el 60% del seu darrer salari.

Els darrers comptes de la legislatura ja estan preparats per a la seva votació al ple. Serà dimarts vinent, en la que, previsiblement, ha de ser l’última sessió parlamentària abans de la dissolució per convocar eleccions. El treball fet en la comissió de Finances i Pressupost ha permès introduir alguns canvis. Un dels més destacats és el que fa referència als salaris dels càrrecs públics.

Inicialment, cal recordar, s’establia que l’IPC s’aplicaria a tot el personal de l’administració. I això incloïa cap de Govern, ministres, secretaris d’Estat, el cap de gabinet i els consellers generals. Des de la majoria es va voler anunciar que es renunciaria a aquest increment, una afirmació de la qual el PS va expressar dubtes. La polèmica va derivar en la presentació per part de majoria i socialdemòcrates de diferents esmenes.

Consellers de la majoria i membres del Govern en la passada sessió de Sant Tomàs.

Relacionat

La congelació de sous de la majoria no afecta alts càrrecs a Govern ni directius del sector públic

I la que, com es preveia, s’ha imposat, ha estat la dels grups que donen suport a Govern. I aquesta exclou de l’aplicació de la inflació del 2022 aquests càrrecs. En tots els casos, el seu salari queda congelat.

El mateix destí tenen les pensions que siguin dos cops superior al salari mínim. Des del PS s’havia presentat una proposta de modificació mitjançant la qual es volia que aquestes prestacions tinguessin un increment equivalent als dels salaris. L’esmena, però, ha estat refusada per la majoria, que defensa que cal pensar en la sostenibilitat del sistema.

Agents de policia vetllant per la seguretat a una manifestació.

Relacionat

Demanen reduir els requisits per la prejubilació dels funcionaris obligats a retirar-se als 60 anys

Pel que fa a la prejubilació dels funcionaris, s’ha acabat de perfilar la disposició addicional que recupera aquesta possibilitat. Així, es podran retirar anticipadament -cinc anys abans del que tocaria- aquells treballadors públics que hagin entrat a l’administració abans de l’1 de juny del 2015. Es manté, en tots els casos, el requisit d’haver estat 30 anys de servei, fins i tot per als cossos uniformats. El retir, si han participat en el pla de pensions de la funció pública, serà amb el 60% del darrer salari.

Comentaris (2)

Trending