La congelació de sous de la majoria no afecta alts càrrecs a Govern ni directius del sector públic

DA, Independents i Ciutadans Compromesos esmenen el pressupost per evitar que s’apliqui l’IPC a tots els membres de l’executiu, inclosos cap de gabinet, secretari general i d’Estat, i als consellers generals, però no es va més enllà

Consellers de la majoria i membres del Govern en la passada sessió de Sant Tomàs.
Consellers de la majoria i membres del Govern en la passada sessió de Sant Tomàs. Consell General / E.Comellas

El debat sobre les remuneracions dels càrrecs polítics el més encès a l’hora de treballar el pressupost. La majoria ha presentat una esmena per limitar l’increment de sous en aquest àmbit. Ni IPC ni cap augment. La mesura afectararia, si s’aprova, al cap de Govern i al seu cap de gabinet, a ministres i secretaris d’Estat i al secretari general. I, també, a tots els consellers generals. En canvi, sí s’actualitzaran les remuneracions de la resta d’alts càrrecs de l’executiu, així com ambaixadors, directius d’organismes públics, parapúbliques i societats públiques i el personal de relació especial.

Els grups que donen suport a Govern han presentat fins a 24 esmenes al projecte de llei del pressupost. I una d’elles, tal com havia avançat el president demòcrata, Carles Enseñat, és la que fa referència a l’actualització dels sous. D’aquesta forma, es vol evidenciar que no hi haurà cap increment. Ara bé, la mesura queda molt acotada a una sèrie de càrrecs polítics.

Així, l’esmena 5 de les presentades per Demòcrates i grup independent -queda fora Ciutadans Compromesos per, si cal, poder fer transaccions a la comissió responsable de treballar el text-, modifica l’article 17 de la part dispositiva del projecte legislatiu. Primer, afegeix al títol de l’article -“Retribucions del personal” inicialment-, el punt “gratificacions dels consellers generals”. I en modifica la redacció.

Pere López ha fet declaracions a la plaça del Consell General.

Relacionat

El PS proposa aplicar als alts càrrecs la mateixa graella de pujada salarial que al sector privat

Inicialment, es preveia que s’aplicaria l’IPC a tot el personal. I això incloïa els membres de l’executiu i la resta d’alts càrrecs governamentals. El nou redactat proposat per la majoria afegeix una excepció a “les retribucions dels alts càrrecs del Govern, excepte les del cap de Govern, dels ministres, del cap de Gabinet del Cap de Govern, del secretari general del Govern i dels secretaris d’Estat”. En aquests casos, es mantindrà el sou actual, sense cap increment. I el mateix succeirà amb els parlamentaris. La segona part de l’esmena estableix que “les gratificacions dels consellers generals no es poden incrementar en funció de l’índex de preus de consum (IPC)”. També quedaran, doncs, congelades.

En canvi, la majoria sí que permet que els salaris s’actualitzin amb la inflació, sigui quina sigui, per a molts altres alts càrrecs públics. És el cas dels ambaixadors i dels directius d’organismes públics, entitats parapúbliques com Andorra Televisió o la CASS, de societats públiques com FEDA o Andorra Telecom. I, també, del personal de relació especial de l’administració general.

Parlamentaris dels tres grups de la majoria que dóna suport a Govern.

Relacionat

Els càrrecs polítics de Govern i dels grups parlamentaris majoritaris renuncien a apujar-se el sou

L’esmena difereix força de la presentada també en el sentit de limitar els increments dels salaris per part del grup socialdemòcrata. El PS apostava perquè, en tots aquests casos, el que s’apliqués fos l’índex de revalorització de salaris que s’acabi aprovant en la llei de mesures per poder adquisitiu actualment a tràmit. És a dir, amb una graella d’entre el 6,5% i un 0,5% d’increment per franges fins als 4.000 euros. I, en aquest cas, la mesura no només es quedaria en els càrrecs polítics com cap de Govern, ministres o consellers generals. També seria extensiva a ambaixadors, directius del sector públic i personal de relació especial, així com als membres del Consell Superior de la Justícia, magistrats, batlles, fiscalia general i els presidents del Tribunal de Corts i el Superior.

Comentaris (9)

Trending