Els assessors fiscals veuen curts els terminis per utilitzar les deduccions de la reforma tributària

Els experts consideren que si es limita l’ús d’aquests elements en fer pagar un mínim del 3% de beneficis, caldria ampliar, com passa a països de l’entorn, el temps per fer servir aquelles que s’emprin en un exercici

Els assessors fiscals avisen d'un punt que, al seu entendre, grinyola en la reforma fiscal.
Els assessors fiscals avisen d'un punt que, al seu entendre, grinyola en la reforma fiscal.

La reforma tributària que Govern ja ha entrat a tràmit parlamentari té alguns punts que no acaben de fer el pes als especialistes en fiscalitat de país. Un d’ells és el temps durant el qual es poden guardar tant les deduccions com les bases de tributació negativa per reduir la quota final de pagament. Es manté els terminis actuals, de tres i deu anys respectivament, però s’alerta que poden ser curts, tenint en compte que sempre caldrà pagar un mínim del 3% sobre els beneficis.

El projecte legislatiu ja es troba al Consell General i, entre altres figures impositives, afecta l’impost de societats. Una de les principals novetats que incorpora és el fet que es vol evitar que aplicant deduccions o l’aplicació de resultats negatius d’exercicis anteriors, la base de tributació es redueixi tant que, fins i tot tenint guanys, la quota a abonar acabi sent zero. Per això, el text estableix que, sempre que es tinguin beneficis, l’empresa hagi de pagar almenys un 3% d’aquests.

La reforma fiscal ha de permetre garantir que les empreses amb beneficis paguin almenys un 3% en impostos.

Relacionat

Les societats podran guardar tres anys les deduccions no emprades en pagar el 3% dels beneficis

Des del sector empresarial, s’havia acceptat aquesta idea, però també es demanava que es permetés mantenir la possibilitat de fer calaix amb les deduccions o les compensacions per resultats negatius anteriors que ja existien. Això, el text, ho contempla. Es donen tres anys en el primer cas i fins a deu en el segon. Els mateixos que a la legislació actual. I això és el que no acaba de convèncer els assessors fiscals.

Així ho han indicat a Altaveu fonts del sector. Remarquen que “tot just s’han mantingut els mateixos terminis que ja hi havia” quan, en canvi, en les consultes prèvies a l’elaboració de la llei “vam demanar que calia que s’allarguessin i es tinguessin més anys”. En aquest sentit, remarquen que això és important tenint en compte que la utilització d’aquests elements quedarà limitada per l’obligació de pagar un mínim del 3% dels beneficis. I que, en alguns casos, pot no donar prou temps a esgotar-los tots. I, per tant, es perdrien.

El ministre de Finances, Eric Jover.

Relacionat

Reforma fiscal a partir del 2023 per garantir que les empreses paguin un mínim del 3% dels beneficis

Els assessors fiscals consultats entenen que els terminis fixats en el text entrat a tràmit es poden quedar curts. I indiquen que són inferiors, en alguns casos de forma sensible, als que existeixen a les legislacions de l’entorn. En alguns Estats, de fet, fins i tot no hi ha cap límit temporal, sobretot pel que fa a la compensació dels resultats negatius d’un exercici.

De fet, tenen clar que aquest pot ser un dels cavalls de batalla importants a l’hora de treballar el projecte legislatiu durant el seu tràmit parlamentari. “Hi haurà debat”, apunten les fonts consultades. I, en certa forma, confien que els grups siguin més oberts a acceptar l’establiment d’uns terminis més llargs.

Comentaris (2)

Trending