Fiñana demana ara comparèixer amb urgència davant la 'comissió BPA' després de menysprear-la dos cops

Comentaris

El cap de la unitat d’intel·ligència financera (UIFAND), Carles Fiñana, ha tramès al Consell General una carta sol·licitant comparèixer de forma urgent davant la comissió parlamentària que avalua el ‘cas BPA’. Fiñana ha fet arribar la missiva després que transcendís que en un informe de la intel·ligència espanyola s’hi diu que el fiscal en excedència hauria mantingut contactes amb el comissari de policia Marcelino Martín Blas durant el 2014. I l’hauria informat, ja llavors, dels moviments que s’estaven fent i que podien suposar la caiguda de Banca Privada d’Andorra (BPA).

La comissió ha donat compte de la carta signada per Fiñana, on posa de manifest la indignació que li haurien suposat les noves revelacions, però, per ara, no ha acordat una data perquè el cap de la UIFAND comparegui. La possibilitat de cridar el màxim responsable de la unitat que lluita contra el blanqueig de capitals ja l’havia advertit, per exemple, el president del grup mixt i líder parlamentari del Partit Socialdemòcrata, Pere López. 

També és cert, però, que els consellers no volen córrer ni ‘agenollar-se’ a les exigències que ara pugui voler posar Fiñana, malgrat que el president de la comissió, el demòcrata Ladislau Baró, sí que era més procliu a fer un forat perquè el cap de la UIFAND pogués acudir al Consell. Però al final no s’ha tirat endavant la proposta. Resulta que Carles Fiñana ha comparegut ja fins ara dos cops davant la comissió i per a desesperació dels consellers, les aportacions de Fiñana van ser més viat minses, buides de contingut i sense cap mena de documentació.

Tant al juliol com al novembre, Fiñana es va limitar a fer apreciacions del tot subjectives, molt lligades al funcionament general de la unitat que lidera, i quan se li va demanar qüestions concretes o documents, sempre es va remetre a la confidencialitat i a un suposat dret de reserva no regulat formalment per no facilitar res de res. El cap de la UIFAND va acudir als mateixos formulismes quan els grups parlamentaris van demanar documentació i respostes per escrit a través dels mecanismes que reglamentàriament es preveuen.

La setmana passada, tant el rotatiu andorrà BonDia com el digital español Crónica Global, van informar que el comissari responsable de la unitat d’afers interns de la policia espanyola, Marcelino Martín Blas, hauria mantingut contactes amb Fiñana durant el 2014 per informar-lo dels detalls “de les seves gestions a Andorra” i li hauria confessat que “hauria obtingut en l’esmentat país documents emparats pel secret bancari i desvetllant-li que s’estava sol·licitant l’ajuda còmplice del servei de detecció de blanqueig del tresor americà (FinCEN) per condicionar un dur text contra BPA”.

Aquestes explicacions constarien en un informe policial que, al seu torn, s’ha annexat en les querelles que els accionistes majoritaris de BPA han presentat a la Batllia contra l’esmentat Marcelino Martín Blas i, també, contra l’inspector de policia i agregat d’Interior a l’ambaixada d’Espanya a Andorra Celestino Barroso. La tarda del mateix dia que va aparèixer l’esmentada informació al BonDia, Fiñana va emetre un comunicat dient que es mantenia en el fet que ell no havia sabut res del ‘Notice’ fins el 6 de març del 2015 i assegurant que no coneix de res a Martín Blas.

Comentaris

Trending