Ferrer es mantindrà en funcions fins al dia 4 mentre Jordana segueix, per ara, al grup demòcrata

Comentaris

Ferrer es mantindrà en funcions fins al dia 4 mentre Jordana segueix, per ara, al grup demòcrata
Ferrer es mantindrà en funcions fins al dia 4 mentre Jordana segueix, per ara, al grup demòcrata

La ministra de Salut, Benestar i Ocupació, Rosa Ferrer, ho és des d’avui en funcions. I fins al dia 4 de gener. Ferrer i el cap de Govern, Toni Martí, han pactat aquesta data com a punt de sortida definitiva de la titular de Salut, després que aquesta hagi presentat aquest dimarts la seva dimissió irrevocable i el màxim responsable de l’executiu no hagi tingut cap més remei -tampoc no pretenia el contrari- que acceptar-la. La marxa de Ferrer del Govern no suposarà cap alteració al Consell General. El conseller que representa Coalició d’Independents (Cd’I) a la cambra, Carles Jordana, continuarà integrat al grup parlamentari demòcrata. Només la pressió que pugui exercir Liberals d’Andorra (Ld’A) fruit dels acords als quals hagués arribat amb Cd’I podria fer alterar la situació.

El dia 4, un dilluns, Martí hauria d’estar en disposició, si no ho ha fet abans, de poder anunciar el recanvi de Ferrer. De fet, mentre la ministra té aquests quinze dies mal comptats per tancar alguns serrells inexcusables de la feina feta des que va prendre possessió del càrrec, el cap de Govern té el mateix temps per trobar el recanvi. De fet, com que Martí ja fa dies que té decidit prescindir de Ferrer, ja hi ha anat donant voltes. No ha transcendit cap nom, per ara. Però és més que probable que s’ofereixi la cartera a l’actual secretària d’Estat de Benestar, Ester Fenoll. No seria la primera vegada que se la sondeja per a ocupar aquest lloc. Tampoc no es pot descartar que Martí ‘forci’ una persona de la seva confiança com Lluís Burgués, director general del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), i un dels pilars històrics de la sanitat del país com ho és també el doctor Albert Pla.

Rosa Ferrer ha presentat aquest matí la dimissió irrevocable després d’una clara derrota de Cd’I Liberals a la capital i d’haver participat amb intensitat i públicament en la campanya electoral. Ferrer ja havia posat el càrrec a disposició de Martí en dues ocasions des que es va consumar el trencament de Cd’I i Demòcrates per Andorra (DA) i es va anunciar l’aliança de la formació liderada per Ferrer i Ld’A. Tots dos dirigents polítics han anat llançant missatges els darrers dies, però sense ser del tot explícits. I Ferrer es manté ferma en no voler dir res de la seva dimissió fins que deixi formalment el Govern. En privat, però, la ministra i el cap de Govern s’han tirat els plats pel cap. Els retrets han estat més que evidents i la tensió interna molt elevada. Fins al punt que el treball de la ministra al sí del gabinet era insostenible. Ferrer ja va entrar amb calçador a l’executiu i aquells ministres més crítics amb ella ara ja eren un mur infranquejable contra la titular de Salut.

Ministres com Jordi Cinca o Gilbert Saboya, pilars fonamentals del gabinet, havien exigit pràcticament l’expulsió de Ferrer i intentaven fer veure a Martí que no despatxar-la era un signe de manca d’autoritat, de debilitat. Una part del grup parlamentari, però, no era partidari de la marxa de la ministra. Temien una fractura, perdre la majoria. I, a més a més, almenys de portes en fora, es defensava la tasca política i de gestió feta per Ferrer al capdavant del ministeri. Però la participació de Ferrer en la campanya electoral, amb aparicions significatives i de clara implicació pública de la ministra en els actes electorals de Cd’I i Liberals, més els resultats obtinguts per DA en general i a la capital en particular, han acabat de fer convèncer tothom que no hi havia ni marge ni necessitat de mantenir la responsable de Salut en el càrrec.

La ministra, segons diverses fonts, es va sentir pràcticament traïda des del primer dia. El pacte entre DA i Cd’I contemplava que Ferrer seria la ministra de Presidència i, de fet, la número dos del Govern. No només no es va respectar aquest acord, suposadament, si no que finalment es va ‘enviar’ Ferrer al complex ministeri de Salut. Ferrer ja va mostrar el seu malestar el mateix dia de la presa de possessió del càrrec. I si no va tensar més la corda en aquell moment va ser, segons fonts coneixedores de la situació, perquè la ja ministra va considerar que amb el ‘cas BPA’ ja era prou difícil l’escenari estatal com per dinamitar-lo més. Però el fet que DA desestimés l’encara cònsol major de la capital, Jordi Minguillón, com a cap de llista de la coalició que Cd’I havia teòricament de configurar amb els demòcrates va ser definitiu perquè Rosa Ferrer i els seus col·laboradors més acèrrims consideressin trencats els acords i s’acabessin aliant amb Liberals. I des de llavors els fets s’han precipitat.

Tot i el malestar a Govern, Ferrer tenia clar que per acabar la feina encetada -com ara el pla de salut- necessitava de marge fins a final d’any. I tindrà en principi el temps. Però per calmar la situació i poder treballar sense la negativitat que l’envoltava -i també perquè Toni Martí pogués complir la promesa a DA de fer fora la ministra- era necessari que o una dimitís irrevocablement o l’altre la fes fora sense donar-hi més volta. El resultat de tot plegat ha tingut la resposta aquest dimarts. També caldrà veure què passa amb l’assessora personal de Ferrer incorporada per implementar d’una vegada per sempre la reforma sanitària, la metgessa i exconsellera basca de Sanitat Lola Ruiz. Encara que Ferrer havia previst altres fitxatges (com un director assistencial per al SAAS procedent de l’Hospital Clínic barceloní), finalment només s’havia concretat el de l’experta en gestió sanitària.

Els resultats de diumenge -amb una victòria demòcrata rotunda globalment i localment a Andorra la Vella, i el fet que la candidatura avalada per Ferrer quedés a molta distància d’un possible triomf- han estat decisius per tot plegat. I per a la tranquil·litat de Toni Martí, més ho ha estat el fet que el parlamentari Carles Jordana continuï integrat al grup demòcrata. Diumenge a la nit, Martí ja va assegurar que tenia clar que no hi hauria “cap falla” al grup. I aquest dilluns hauria confirmat el mateix. De moment, l’advocat i conseller general que va participar als comicis del mes de març sota l’aixopluc de Rosa Ferrer i Cd’I no té previst canviar de bancada. Però la situació pot variar en les properes setmanes o mesos en funció de moltes circumstàncies. I una són els eventuals acords que s’hagin subscrit entre Cd’I i Liberals, i la pressió que pugui exercir aquesta darrera formació perquè es compleixin.

Foto: ANA

El PS acusa la ministra de fer mesos que "no treballa per la salut"

El conseller general del Partit Socialdemòcrata (PS) i president del grup mixt, Pere López, ha acusat tant el cap de Govern, Toni Martí, com la ministra de Salut, Afers Socials i Ocupació, Rosa Ferrer, de tenir la sanitat com “la última de les seves preocupacions”. “La feina no s’està fent. Fa mesos que Ferrer no treballa per la salut”, ha denunciat López. El parlamentari ha lamentat que l’enfrontament obert entre tots dos polítics hagi provocat l’enèsim retard en una qüestió tant important com és la reforma que s’han de tirar endavant en aquest àmbit. “Juguen amb el calendari, amb els seus interessos electorals i amb les seves estratègies i van posposant una decisió que ja fa mesos que s’hauria d’haver pres”, ha comentat López. Per al conseller socialdemòcrata, tot el que ha passat aquests darrers dies evidencia que “tant ella com Martí demostren que la sanitat és la última de les seves preocupacions”. El conseller general del PS ha exemplificat la poca feina feta amb el document que se’ls va entregar ara fa unes setmanes durant la reunió amb el cap de Govern on suposadament hi havia les bases per a un pacte d’Estat per la sanitat. López s’ha mostrat extremadament crític amb el seu contingut. “A mi m’hagués fet vergonya entregar una cosa de tan poca qualitat”, ha assegurat, apuntant al mateix temps que “era un simple índex mal estructurat i fins i tot mal redactat, amb tot just alguna obvietat”. El president del grup mixt també ha lamentat que el que ha succeït afectarà amb més endarreriments l’impuls de la reforma sanitària, ja compromesa pel fet que “DA ha deixat clar que al darrera hi ha una manca de projecte”. Ara, ha manifestat, “haurem de començar pràcticament de zero després de quatre anys i mig”.

 

La direcció assistencial d'El Cedre i Montserrat Gil

El Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) ha acordat aquest dimarts convocar un edicte per cobrir la plaça de director del centre geriàtric d’El Cedre. El màxim càrrec de responsabilitat d’aquest servei va quedar vacant fa unes setmanes (i des de la setmana passada, formalment figura com a directora assistencial la doctora Lola Ruiz), i amb el consell dels experts francesos que assessoren el ministeri s’estaria fent els passos necessaris per cobrir la plaça. Seria un dels llocs que s’han vinculat al futur professional de l’actual cònsol major de Sant Julià de Lòria, Montserrat Gil. La política laurediana va sol·licitar ja fa unes quantes setmanes el seu reingrés a la Funció Pública. Treballadora social de formació acadèmica, la plaça de retorn de Gil és de cap d’àrea. D’atenció primària per ser exactes. Ara, però, aquest lloc està ocupat per Joan Carles Villaverde, també funcionari amb plaça fixa. L’única plaça de cap d’àrea que queda hores d’ara lliure, segons fonts coneixedores de l’estructura ministerial, seria la d’igualtat. També cal veure com s’avança en l’elaboració i desenvolupament del pla de salut que s’està acabant de definir. Gil ja va treballar amb anterioritat en l’elaboració d’un d’aquests plans. I si calgués un responsable per a aquesta tasca, s’hi podria acomodar Gil. Però tot està per veure, semblaria, malgrat els contactes que hi ha hagut durant la campanya electoral entre la cònsol i el cap de Govern, Toni Martí. El futur titular del ministeri de Salut i Benestar és qui s’haurà de fer càrrec de decidir el lloc que finalment hagi d’ocupar Montserrat Gil.

 

Comentaris

Trending