Estupefacció i malestar pel desbrossament d’unes finques en ple confinament a Anyós

Els veïns lamenten l’actuació silvícola, que Medi Ambient garanteix que és legal, i temen que sigui el primer pas per construir un circuit de motos a tocar d’una zona residencial

-
-
A Anyós hi ha un bon grapat de veïns que estan entre sorpresos, estupefactes i molestos -a banda de neguitosos i expectants- pel desbrossament que fa unes setmanes que s’està fent en una parcel·la de ben bé 5.000 metres quadrats que hi ha al final del camí de Padern. Els ha sorprès que la tal·la d’arbres i altra vegetació en una zona amb forta presència de fauna s’estigui fent a corre-cuita en ple confinament. Fa dies, setmanes que s’està duent un procés que Medi Ambient assegura ara que està al dia.

Però els veïns no ho tenen tan clar, que tot sigui tan correcte. De fet, alguns dels ciutadans queixosos, molestos, van fer arribar al seu neguit, no sempre de forma oficial, al comú. I no n’han tret l’aigua clara. Ningú no els va saber aclarir ni si la propietat de la finca tenia els permisos corresponents ni a què responia el ‘desmuntatge’ forestal de la parcel·la. Més encara, hi ha un cert temor, pel que han pogut anar sabent uns i altres, que la intenció pugui acabar sent la de construir un circuit de motos.

I ho diuen perquè a no més de 300 metres de la zona que s’ha ‘netejat’ de vegetació hi ha una zona residencial que comença a preparar les urpes per defensar-se si el que es pretén es fer-hi alguna instal·lació que els pugui trencar la pau haguda fins ara. De fet, asseguren les fonts consultades, ja no els ha fet cap gràcia que s’hagi desbrossat la zona, ara per ara en principi catalogada només per a usos rústics, com s’ha fet. Que s’hagi arrasat la vegetació com s’ha fet.

El departament governamental manté que “la neteja de vegetació on s'han eliminat arbres amb risc de caiguda havia estat autoritzada” i que “en cap cas es tracta d'una desforestació, si no d'una tallada de millora de finca agrícola”

Davant els dubtes que podia generar tot plegat, l’Altaveu va demanar formalment al ministeri de Medi Ambient aquest dijous si tenia coneixement “d’una important desforestació en una finca de la Massana (Anyós) amb un suposat alt valor faunístic”. També es demanava si “hi ha autorització per fer la tala d’arbres realitzada en ple confinament i a què respondria dit desbrossament”. Pel departament governamental, tot entra dins de la legalitat vigent.

En concret, segons la resposta oficial tramesa aquest mateix divendres, "s'han fet treballs de desbrossada i neteja de la vegetació en dues finques agrícoles ja fa uns dies. En la situació d'emergència sanitària les propietats han optat per no encendre foc per eliminar restes i durant aquests dies han procedit a desbrossar les restes de brancada i de vegetació tallada que s'han estès a les finques. La neteja de vegetació on s'han eliminat arbres amb risc de caiguda havia estat autoritzada. En cap cas es tracta d'una desforestació, si no d'una tallada de millora de finca agrícola. L'activitat de treballs silvícoles estan permesos d'acord amb el decret de mesures excepcionals que regula l'obertura d’activitats."La petició d’informació es va fer aquest dijous, la resposta s’ha facilitat aquest divendres. Tot plegat ha sorprès als veïns d’Anyós consultats, que mai no havien vist cap control de l’activitat de desbrossament. I en aquests temps de confinament, qualsevol moviment ‘estrany’ és ràpidament advertit. “Ahir van pujar dos cotxes de Medi Ambient i se’ls va veure firmant amb la propietat algun document”, remarquen les fonts consultades, que lamenten que “si n’haguessin estat al cas no creiem que haguessin pujat pas”. El que es va fer va ser un aixecament d'acta per una inspecció arran d'una denúncia.

Encara més. La resposta oficial els hauria enutjat més que cap altra cosa. “D’això se’n diu interpretar la llei com més interessa. El que no es diu és que està prohibit cremar si pots retirar restes i que l’aprofitament agrícola (d’una de les dues finques) i el risc de caiguda no se’l creu ningú”. En fi, que lamenten que “el mal al bosc ja està fet” i que potser més aviat que tard se sabrà quin era el motiu real de la (no) desforestació. “Hi haurà crits i soroll”, adverteixen els veïns. Ni en temps de confinament no es pot estar tranquil.

La versió de la propietat

La versió de com a mínim la propietat d'algunes de les finques afectades pel desbrossament es ben diferent. Assegura que per l'extensió dels terrenys, no calia cap permís. I que, això sí, en transitar un camí comunal per l'indret es va avisar verbalment a la corporació massanenca de l'actuació que es pretenia fer, que no era altra cosa, segons la propietat, que netejar les parcel·les per poder-hi posar tot seguit un ramat d'eugues. L'actuació forestal s'hauria dut a terme a partir d'un projecte d'enginyeria ambiental. "Contents haurien d'estar els veïns d'evitar risc d'incendis i del fet que es veuran les feixes verdes", han tancat el debat des de la propietat.

Comentaris (10)

Trending