Estrasburg dóna la raó a l'Estat en el cas d'un condemnat per droga i avala l'emmagatzematge de dades d'Andorra Telecom

Comentaris

El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha avalat aquest dimarts la manera d’actuar d’Andorra Telecom en relació a l’emmagatzematge de les dades, de l’històric, dels usuaris. Estrasburg considera que l’actuació combinada dels tribunals i l’operadora en relació a la intervenció del telèfon i l’anàlisi de les trucades fetes per un condemnat per tràfic de drogues va ser proporcionada i, per tant, dóna la raó a l’Estat andorrà en contra de les pretensions del condemnat, que va denunciar una "ingerència injustificada al dret a la vida privada" perquè s'havien facilitat al jutge dades de les trucades.

El portuguès Bruno Figueiredo Teixeira (de 33 anys i resident a la capital) va ser detingut al desembre de 2011 com a sospitós de tràfic d’estupefaents. Després d'una petició policial, el batlle va demanar a Andorra Telecom la llista de les trucades entrants i sortints dels seus dos mòbils entre el 15 d'agost i el 4 de desembre d'aquell any. La Llei de protecció de dades personals exclou del seu camp d'aplicació la investigació de delictes i els tribunals van justificar la petició al·legant que Figueiredo havia estat detingut en el seu vehicle "durant un presumpte intercanvi de droga per diners".

El demandant havia interposat, sense èxit, recursos de nul·litat davant totes les instàncies judicials andorranes (un pas necessari si es vol acabar obrint la via de la Cort Europea). El Tribunal de Corts va condemnar el setembre de 2015 l’home a quatre anys de presó per un "delicte greu de venda i possessió de grans quantitats de droga (marihuana) amb fins comercials".

La sentència del Tribunal d'Estrasburg assenyala que el batlle va usar un mètode "poc invasiu" en examinar el seu historial telefònic i que podia haver-ho estat més "si l’hagués sotmès, per exemple, a una anàlisi de sang per comprovar que la droga era per al seu consum personal i no per a la venda “. El TEDH conclou en la seva sentència que les autoritats andorranes van respectar la "proporcionalitat entre les conseqüències de la utilització de tècniques especials de recerca i l'objectiu identificat", i sosté que es va respectar l'equilibri entre el dret a la vida privada i la prevenció d'infraccions penals.

Comentaris

Trending