Els pisters exigeixen a l’administració un reconeixement professional

L’associació en fase de legalització que aglutina aquests tècnics socorristes que treballen a les pistes reclama la modificació de la Llei relativa a les estacions d’esquí

Pisters en plena activitat.
Pisters en plena activitat. SKI ANDORRA

Els pisters socorristes exigeixen a les autoritats governamentals que promoguin els canvis legislatius corresponents per tal de reconèixer la professió, que ara mateix “no requereix cap mena de capacitació”. Els professionals de l’atenció a les pistes d’esquí recorden que el seu treball és cada vegada més exigent i cal que estiguin degudament formats a partir de la regulació i el reconeixement de la professió.

Per aquest motiu, l’Associació de Pisters Socorristes d’Andorra (APSA), que està en fase de legalització, considera “necessària” la revisió de la Llei relativa a les estacions d’esquí i d’instal·lacions de transport per cable, revisada per última vegada el 19 de novembre del 2000,  i que “creiem que no contempla l’evolució tant significativa que s’ha produït en els últims 20 anys a les estacions d’esquí d’Andorra”. En un comunicat, l’esmentada associació considera que l’esmentada modificació és necessària “per tal de poder definir i regular els diferents treballs i activitats específiques que es duen a terme en les estacions d’esquí actuals”.

“La professionalització de la nostra activitat només pot comportar una cadena d’avantatges: contractació de personal amb garantia de cobertura de seguretat, garantia de qualitat assistencial i, per descomptat una gestió acurada dels accidents laborals”

En el mateix text també s’hi recorda que “l’augment de km de pistes i domini esquiable, d’usuaris de les estacions i de les activitats que s’hi realitzen fan cada vegada més exigent la tasca del pister-socorrista, tant en la prevenció com en les intervencions de primers socors necessàries a usuaris accidentats, en coordinació amb el Servei d'Emergències Mèdiques del país. Si el país necessita tècnics a les estacions d’esquí creiem que el primer pas ha de ser reconèixer, reglar i formar aquests professionals”.

El col·lectiu professional, que es va constituir l’any passat tot tramitant el mes de desembre la documentació pertinent a Govern, que encara està pendent de formular l’autorització corresponent, manté que “l’objectiu principal” de la seva demanda “és aconseguir professionalitzar el nostre ofici, per tal que l'administració pertinent reguli la nostra tasca i amb això tenir garantit un reconeixement integral dels riscos laborals al quals estem exposats”. En l’esmentat comunicat recorden que “l’exigència tant a nivell tècnic com a nivell econòmic de les formacions que ha de realitzar un pister-socorrista per adquirir les competències professionals per realitzar aquesta tasca no és reconeguda per part de l’administració andorrana, però sí que es requereixen per treballar de pister a les estacions d’esquí d’Andorra”.

El treball dut a terme pels pisters-socorristes “requereix de reciclatges anuals rigorosos de les tècniques i protocols d’actuació així com de les actualitzacions dels coneixements”. Això no treu, però, lamenten els impulsors de l’associació, que “l’administració andorrana desconeix l’activitat precisa de la nostra feina i els riscos que comporta, als quals estem exposats des del minut 1 fins a l’últim de la nostra jornada laboral”, perquè no reconeix al seu entendre la professió com a tal. “La professionalització de la nostra activitat només pot comportar una cadena d’avantatges: contractació de personal amb garantia de cobertura de seguretat, garantia de qualitat assistencial i, per descomptat una gestió acurada dels accidents laborals als que estem exposats en totes les nostres funcions professionals.”

Etiquetes

Comentaris

Trending